Langer: Politiku, byznys a média nelze oddělit

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 11. 2012 15:15
Rozhovor s Ivanem Langerem mimo jiné o tom, proč má tak špatnou pověst
"Komu vysvětlím, že jsem Mrázka neznal?"
"Komu vysvětlím, že jsem Mrázka neznal?" | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kontroverzní postava politiky ODS Ivan Langer se prý už do vyšších pater politiky vracet nechce.

"Ivan Langer nechce na kapitánský můstek, ale do strojovny," říká sám o sobě. Přesto by rád zasedl v širším vedení strany: chce do výkonné rady strany.

V roce 2010 ho voliči jako kandidáta na poslance odmítli - vykroužkovali jeho spolustraníky a Ivana Langera po 14 letech poslancování do sněmovny nepustili.

Sám Langer ovšem tvrdí, že za jeho špatnou pověst spojence podsvětí může mediální obraz: "Mrázka, údajnou hlavu organizovaného zločinu, jsem neznal."

Momentálně vede jako předseda správní rady soukromou vysokou školu CEVRO, která vznikla na půdě někdejšího konzervativního think-tanku. Jsem tu spokojen, tvrdí Ivan Langer.

A.cz: Senátor Jaroslav Kubera říká: napravit pověst ODS je jednoduché - nebýt papaláši a odříznout politiku a byznys. Není problém v "kmotrech" ODS, jak o tom mluvil předchozí předseda Mirek Topolánek?

K mnoha plusům Mirka Topolánka bych napsal jedno mínus: a to je tento výrok o kmotrech.

A.cz: Sám jste považován za „šedou eminenci"; souhlasíte s tím, že kdo se věnuje politice, nemá se věnovat byznysu?

Politiku, byznys a média nelze oddělit. To je trojnožka, která spolu existovala, existuje a existovat bude všude. Co je možné odlišit - kdy lidé do politické strany vstupují a fungují s ní jen proto, aby uspokojili své osobní ekonomické ambice. Takže umět odlišit osobní ambice od ekonomických ambicí. Takže odlišit ty, kteří odpovědnost odmítají nést a jsou ukryti někde v pozadí a chtějí rozhodovat bez viditelné a jasně definované odpovědnosti.

Foto: Vojtěch Marek

Neovlivňoval jsem policii

A.cz: Vy jste u sebe dokázal oddělit politiku a byznys?

Jsem přesvědčen, že ano. Důsledně jsem to odděloval. Veřejná funkce pro mě byla prostředkem k naplnění programu a projektů, které jsem měl v hlavě. Výsledkem toho byla reforma policie, kde jsme vytyčili koridor, ve kterém policie i pod fiskálním tlakem může být funkční. Byly to projekty v oblasti e-governmentu - Czech Point, datové schránky, základní registry.

A.cz: Teď se mluví o justiční smršti, cílí se na větší ryby - a leckdo to připisuje tomu, že jste to blokoval vy; jak si vysvětlujete, že to nepřišlo už za vás?

Nemyslím, že se má dělit na velké a malé ryby, ale na ty, kdo porušují a kdo neporušují zákon. Těm prvním má justice šlapat na paty a ty druhé nemá šikanovat. Ujišťuji vás, že jsem nikdy policii neříkal: na toho nesahejte a toho udělejte.

A.cz: Chystáte svůj návrat do vysoké politiky?

Jsem spokojen v CEVRO
Jsem spokojen v CEVRO | Foto: Vojtěch Marek

Ne. Přirovnáme-li ODS k lodi, tak Ivan Langer nechce na kapitánský můstek, ale do strojovny.

Za mým pádem je špatný mediální obraz

A.cz: Jak si vy sám pro sebe vysvětlujete, že máte tak otřesnou pověst?

Se lží a pomluvou se nedá bojovat. Kdyby byla pravda, co se všechno povídá, tak vlastním veřejné domy, síť benzínek, masokombinát, půjčovnu nákladních aut, zámek a stavím papírnu.

A.cz: Takže nic z toho podle vás není pravda?

Není, ale nepřesvědčíte o tom nikoho. Stejně tak jako je téměř nemožné vysvětlit, že jsem byl nejprověřenějším českým politikem, neboť mám dvě bezpečnostní prověrky na nejpřísnější stupeň "přísně tajné", a že jsem Mrázka, údajnou hlavu organizovaného zločinu, neznal, nikdy neviděl, nikdy s ním nemluvil. Je to uměle vytvořený mediální obraz, donekonečna opakovaný před volbami v roce 2010.

A.cz: Ale to přece není jen mediální obraz, figurujete v odposleších Františka Mrázka jako Íčko...

Nezabráníte tomu, aby o vás někdo mluvil bez vašeho vědomí, bez toho, aniž byste ho znal. Zažil jsem mnohokrát, že lidé bez mého vědomí mluvili nejen o mně, ale i mým jménem. Jak tomu chcete zabránit? A pokud to pak někdo všechno vědomě překroutí, pak už to jen těžko vysvětlíte. Jak jsem řekl, se lží a pomluvou se nedá bojovat.

 

Právě se děje

Další zprávy