Na Praze 10 to kvůli Kleslové znovu vře. Po ODS i u zelených

Marek Pokorný Marek Pokorný
Aktualizováno 13. 12. 2014 12:12
Zelení vyzvali senátorku Ivanu Cabrnochovou, aby vystoupila z koalice s hnutím ANO. Vadí jim i to, že politička pomáhala zmařit referenda nebo že má dvě placené funkce.
Ivana Cabrnochová
Ivana Cabrnochová | Foto: ČTK

Praha – Již druhá stranická buňka na Praze 10 má problém kvůli tomu, že podpořila koalici v čele s bývalou rozvědčicí komunistické Státní bezpečnosti Radmilou Kleslovou z vládního hnutí ANO.

Poté, co svoji tamní organizaci v čele s bývalým pražským radním Milanem Richtrem zrušila ODS, schyluje se k podobnému rozhodnutí i u Strany zelených. Její celopražské vedení svoji organizaci na desátém obvodu tento týden vyzvalo, ať z koalice s ANO odstoupí. 

Šedesátka signatářů v otevřeném dopise krajskému vedení zelených napsala, že jí vadí postup členky strany na Praze 10 a nové senátorky Ivany Cabrnochové. Prý poškozuje stranu a jde proti jejím principům. Rada pražské organizace je vyslyšela: Vyzvala Cabrnochovou a její dva kolegy, aby z radniční koalice odstoupili.

"Základní organizace Praha 10 poškozuje dobré jméno Strany zelených a to zejména kvůli špatně provedeným referendům, současné koalici a souběhu uvolněných funkcí Ivany Cabrnochové. Rada vyzývá zastupitele zvolené za stranu zelených k vypovězení koalice a odchodu do čisté opozice," stojí v usnesení.

S Hrdličkou za zády

Na Praze 10 totiž s podporou zelených fakticky pokračují staří známí - koalice v pozadí s podnikatelem a zdatným zákulisním hráčem Tomášem Hrdličkou. Změnilo se jen jediné: ODS v čele s Richtrem sice naoko opustila radu, ale menšinovou vládu, stejně jako komunisté, na ustavujícím zastupitelstvu před dvěma týdny podpořila.

Signatáři vytýkají Cabrnochové kromě uzavření koalice především to, že letos v srpnu – tehdy byla místostarostkou - zmařila referenda proti hazardu či proti výstavbě miliardové radnice.

Ač iniciátoři referenda požadovali, ať se kvůli vyšší účasti koná v době komunálních voleb, Cabrnochová pomohla prohlasovat termín referenda v době doplňovacích voleb do senátu, kde byla účast voličů podle předpokladů mizivá.

A poslední věc, která signatářům i pražské radě zelených vadí: souběh dvou placených funkcí. Kromě toho, že byla zvolena senátorkou, má také post uvolněné radní, za který k senátorskému platu pobírá dalších 60 tisíc korun.

Nepereme na veřejnosti

Sami zelení přitom o případu příliš mluvit nechtějí. Obávají se, že by jim praní vnitrostranického prádla na veřejnosti mohlo ublížit. "Je opakovaná nespokojenost, jak se tam vyvíjí koaliční spolupráce," uvedla místopředsedkyně pražské organizace Zuzana Drhová.

A jednání krajské rady příliš komentovat nechtěla. "Byla to vnitrostranická debata, takže není moc vhodné ji ventilovat na veřejnosti," uvedla s tím, že je zatím předčasné debatovat o tom, jestli může dojít i k nejkrajnějšímu kroku - tedy zrušení celé stranické buňky na Praze 10. "Mechanismy na to máme, ale zatím se o tom debata nevedla," řekla.

Spor nechce komentovat ani pražský předseda Petr Štěpánek. "Vnitrostranický proces zatím teprve probíhá. Vyzvali jsme je, aby to řešili," řekl pouze.

Klasický kolorit před sjezdem

Sama Cabrnochová odmítla otevřený dopis a výzvu krajského předsednictva k opuštění koalice komentovat. "K tomu se nebudu vyjadřovat. Děkuju," uvedla a ukončila hovor. Pozdě večer pak poslala prostřednictvím SMS prohlášení, kterým odmítla, že by poškozovala stranu.

"Usnesení považuji za klasický kolorit před lednovým sjezdem Strany zelených. Jako reprezentantka realistického proudu Strany zelených jsem kritizována za koalici na stejném půdorysu, která vznikla na magistrátu," napsala a poukázala na to, že je první členka Strany zelených, která se dostala do senátu.

"V Praze 10 máme jako Strana zelených prokazatelné výsledky, zlepšující život našich obyvatel. Kdyby tomu bylo jinak, občané by mě nezvolili senátorkou," dodala.

Jsem ČSSD, pardon ANO

Do letošních komunálních voleb vládla na radnici Prahy 10 pestrá koalice, složená z ODS, několika jejích odpadlíků v čele s bývalým starostou Bohumilem Zoufalíkem, ale i ČSSD, zelených a Desítky pro domácí kolem fanoušků fotbalových Bohemians.

Jako místostarostka tam ještě v dresu ČSSD seděla právě Kleslová - její straníci jí přitom tolerovali dokonce to, že ve stejné době už zakládala a řídila pražské ANO.

Podzimní komunální volby pak s těsným náskokem vyhrálo ANO, které ve 40členném zastupitelstvu získalo devět křesel, o křeslo méně pak získala koalice Vlasta a stejný počet i TOP 09.

Všechny tři strany šest týdnů vyjednávaly o koalici, která by měla pohodlnou většinu - den před podepsáním již vyjednané smlouvy ale Kleslová oznámila, že dohodu ruší. Vzápětí uzavřela menšinovou koalici s ČSSD, Stranou zelených a Nezávislými pro Prahu 10 Bohumila Zoufalíka. Hlasy pro menšinovou koalici ale zvedli tři členové ODS a dva komunisté, kteří na oplátku dostali placené posty v kontrolním a sociálním výboru. 

 

Právě se děje

Další zprávy