Kvůli miliardám si vláda najme ve Švýcarsku právníky

Tereza Šídlová
18. 11. 2011 19:51
Stát se bude ucházet o peníze z privatizace Mostecké uhelné, zřejmě přes civilní žalobu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda se po roce a čtvrt přemlouvání ze strany švýcarských úřadů odhodlala k pokusu připojit Česko k trestnímu řízení ve Švýcarsku a domáhat se miliard zablokovaných tamní justicí v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti.

Podle premiéra Petra Nečase má vláda čtyři možnosti, jak se o peníze ucházet. Do dvou tří týdnů se má rozhodnout, kterou z nich zvolí.

"Státní zastupitelství do jednoho týdne vypracuje na základě švýcarských dokumentů anotaci skutků, ke kterým došlo a na které poukazuje švýcarská strana jako na trestné činy, tak aby ministerstvo financí mohlo vypracovat příslušnou žalobu," řekl Nečas.

Česko se pravděpodobně pokusí vymoct miliardy civilní žalobou, která by se spojila s procesem ve Švýcarsku. Dále vláda "analyzuje" možnost připojit se k trestnímu řízení jako poškozená strana.

Lhůta pro tento krok ale podle všeho vypršela - po opakovaném upozornění ze švýcarské strany - v říjnu s podáním obžaloby. Jinou možností může být samostatná civilní žaloba na náhradu škody. Prozatím si v zemi najme Česko právní kancelář.

"Ping-pong" mezi úřady

Možnosti, jak se stát může ke švýcarskému vyšetřování připojit, v pátek odpoledne projednávali vybraní ministři a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Ministr financí Miroslav Kalousek už před jednáním zopakoval, že podle jeho úřadu není doloženo, čím v kauze stát utrpěl. "Nemůžete vymáhat odškodné za zlomenou nohu, když jste si žádnou nezlomili," poznamenal.

Tím Kalousek také vysvětluje, proč si jeho úřad nechal ujít příležitost vstoupit do trestního řízení ve Švýcarsku jako poškozená strana, což by byla méně nákladná a jednodušší varianta. Na tiskové konferenci vlády v pátek vystoupil pouze premiér.

"Reakce (na výzvy švýcarské prokuratury - pozn. redakce) mohla být rychlejší. Došlo tu k nějakému byrokratickému ping-pongu mezi státním zastupitelstvím a ministerstvem financí. Ten jsme teď zarazili," řekl Nečas. Váhavost na české straně premiér zdůvodnil i tím, že k letošnímu roku došlo ke změnám švýcarského trestního zákoníku.

Od Mostecké k Romanovi

Kdo je zodpovědný za zpožděnou reakci vlády, chce premiér analyzovat i kvůli možným podobným kauzám, v nichž hrála roli společnost Appian. Tato společnost s nejasnou strukturou vlastníků zprivatizovala později i Škodu Plzeň.

Stopy z privatizace Mostecké uhelné vedou až k Martinu Romanovi
Stopy z privatizace Mostecké uhelné vedou až k Martinu Romanovi | Foto: Ludvík Hradilek

Podle dokumentů nedávno zveřejněných v MF Dnes byl mezi beneficienty Appianu i bývalý šéf společnosti ČEZ Martin Roman, který přitom privatizaci plzeňské Škody připravoval coby její dosazený manažer a následně ji ze státem ovládaného energetického gigantu zásoboval zakázkami.

Na transakce související se Škodou pravděpodobně narazili švýcarští detektivové při svém šetření privatizace Mostecké uhelné.

Švýcaři v rámci svého vyšetřování zmrazili na účtech obžalovaných bývalých manažerů mosteckých dolů asi 600 milionů franků, v přepočtu dvanáct miliard korun. Údajně má jít o peníze původně určené na rekultivaci těžbou postižené krajiny vyvedené z Mostecké uhelné, které měly údajně manažerům dolů posloužit ke koupi majoritního podílu v MUS.

Pokud švýcarská justice Čechy odsoudí, peníze mohou propadnout Švýcarsku.

Česká liknavost

Česko mělo možnost připojit se ke Švýcarům od loňského roku. Téměř rok a půl ale na tuto výzvu Češi nereagovali.

Podle vrchního státního zástupce Stanislava Mečla švýcarské úřady zkontaktovali během této doby své české protějšky minimálně čtyřikrát písemně. Velvyslanec André Regli také "obíhal" české ministry, aby jim výzvu připomněl.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Česká strana váhala nad tím, zda státu vznikla škoda. Vyšetřování privatizace šlo zatím vždy v Česku do ztracena. Podle vrchního státního zástupce Stanislava Mečla, ale Švýcaři Čechům řekli, že důkazy mají.

"Švýcarská strana nás výslovně upozornila, že v případě, že se připojíme k takovému řízení, budeme mít přístup k celému trestnímu spisu, což nám ex-post umožní přesné odůvodnění našeho nároku a vyčíslení škody," řekl Aktuálně.cz nástupce odvolaného Vlastimila Rampuly.

Teď si musí Česko, pokud si bude chtít peníze nárokovat, důkazy zřejmě obstarat samo.

"Proces teď bude bohužel složitější. Původně to mohl být přímý kop do prázdné brány, teď to bude spíše kop rohový," uvedla vicepremiérka Karolína Peake.

"Je to závažné"

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze.

Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a "vyprána". Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.

Premiér Petr Nečas už v pondělí řekl, že celou záležitost prověří, včetně možností české strany.

"Tuto věc považuji za závažnou a budeme se jí zabývat," řekl už začátkem týdne premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy