Kuchtová: Končím kvůli politice, jiní chybovali víc

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
4. 10. 2007 13:50
Prezident přijal demisi Kuchtové. Ta dnes bilancovala
Exministryně Dana Kuchtová a náměstkyně Eva Bartoňová, která úřad dočasně povede.
Exministryně Dana Kuchtová a náměstkyně Eva Bartoňová, která úřad dočasně povede. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Do sekretariátu ministryně školství Dany Kuchtové přišel ráno dopis z prezidentské kanceláře - prezident přijal její demisi. Kuchtová rezignovala sama, ale nemyslí si, že by výrazně chybovala.

"Za mým odchodem jsou politické důvody. Jiní ministři udělali i větší chyby," řekla Kuchtová.

Odcházející místopředsedkyně Strany zelených vidí celou situaci jasně: dokázala jsem pro školství získat peníze, reformu jsem ze základních škol posunula i na školy střední, podařilo se mi odložit nepovedené státní maturity, otevřít úřad lidem a problém s čerpáním peněz z evropských fondů moji kritici hodně nafoukli.

Lubomír Dvořák, rektor Univerzity Palackého v Olomouci kontroluje čas, přihlíží Václav Hampl, rektor Karlovy univerzity.
Lubomír Dvořák, rektor Univerzity Palackého v Olomouci kontroluje čas, přihlíží Václav Hampl, rektor Karlovy univerzity. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte také argumenty odpůrců: Proč musela odejít ministryně Kuchtová?

"Jeden operační program minulý týden v Bruselu evropská komise přijala a bude schválen," řekla exministryně. U inkriminovaného programu pro výzkum a vývoj, který byl jedním z hlavních argumentů jejích odpůrců, je podle Kuchtové situace na dobré cestě.

"Dopracovali jsme synergie mezi ministerstvy školství a průmyslu v tomto programu a v Bruselu zaznělo jednoznačně: To je správná cesta, na to z české strany čekáme už dva roky..." Podle Kuchtové hotový plán, jak čerpat evropské peníze na výzkum, poputuje do Bruselu v lednu.

Kuchtová tím mírní obavy rektorů a dodává, že pro ně dokázala v rozpočtu na příští rok vybojovat o 1,7 miliardy korun navíc. Právě stížnosti Konference rektorů u premiéra Mirka Topolánka nejvíce přispěly k pádu Kuchtové.

A chyby podle Kuchtové? "Kdybych teď nastupovala do úřadu, přivedla bych si s sebou ještě více svých lidí. Velmi se mi nevyplatilo, že jsem na ministerstvu neměla náměstka na eurofondy, kterému bych mohla důvěřovat."

Zatím není jasné, kdo Kuchtovou v ministerském křesle nahradí. Ona sama půjde na nedělní zasedání Republikové rady zelených se dvěma kandidáty. Je to její poradce na ministerstvu Dušan Lužný a poslankyně strany zelených Olga Zubová.

"Na prvním místě je pro mě pan Lužný. Ale i Olga Zubová má na to být dobrou ministryní."

Kuchtová chce novému ministrovi při převzetí úřadu pomoci jako poradkyně, jestli v této funkci zůstane "nastálo", ale neví. "Nevylučuji to. Můžeme se na tom dohodnout, ale nemuselo by to dělat dobrotu, kdyby byl na ministerstvu zároveň starý i nový šéf."

Než přijde nový ministr, má resort na starosti 1. náměstkyně Eva Bartoňová.

 

Právě se děje

Další zprávy