Kuchtová aféru s penězi EU ustála. Premiér ji neodvolá

jaa, ph
17. 9. 2007 16:55
Nyní od ní očekávám intenzivní práci, řekl Topolánek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně školství Dana Kuchtová zůstává ve funkci. Premiér Mirek Topolánek dnes na pravidelném brífinku s novináři odmítl, že by aféry, které v posledním týdnu zmítají školstvím, ohrozily pozici zelené ministryně.

Kuchtová sklidila vážnou kritiku od poslanců i vysokoškolských představitelů: Vyčítají ji chyby, které její úřad udělal v přípravě na čerpání peněz EU pro školství a vědu. Brusel kvůli nim dokonce zastavil schvalování příslušných programů, což by v důsledku mohlo znamenat až roční zpoždění přísunu peněz.

Prostřednictvím programu Výzkum a vývoj pro inovace by přitom měl Brusel do České republiky poslat prostředky v hodnotě 68 miliard.

Premiér: Na situaci má vinu i ČSSD

Premiér Topolánek oznámil, že kvůli těmto problémům Kuchtovou odvolat nechystá. "Pokud někdy budu měnit své ministry, tak to nebudu dělat v přímém přenosu. Nebudu to dělat přes média," řekl Topolánek.

Topolánek je přesvědčený, že podíl na vzniklé situaci má i sociálnědemokratická vláda."Zdědili jsme tento problém a poslední šance s tím něco udělat byla možná loni v prvním pololetí," prohlásil Topolánek. Vláda Jiřího Paroubka se problém prý ani nesnažila řešit.

"Přes víkend se pracovalo na dvou zásadních problémech a obojí se podařilo připravit do té míry, že není žádný termín ohrožený," potvrdil premiér.

Do Bruselu mají příslušné programy odejít do 15. října.

To ovšem znamená, že všechny operační programy mohou být schváleny až v příštím roce. Evropská komise má totiž na jejich studování čtyři měsíce. "To však neznamená, že některé programy nemohou být schváleny už v letošním roce. Bude záležet na tom, jak vyšli autoři jednotlivých programů vstříc připomínkám Evropské komise," vysvětluje bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, která dnes radí při čerpání dotací rumunským agenturám.

Nepochybně podle ní budou až v příštím roce schváleny oba školské programy, největší šanci získat souhlas Bruselu ještě letos mají programy pro průmysl, životní prostředí a pro kraje.

Zájemci o evropské dotace však nemusí u všech operačních programů nutně čekat až do jejich schválení v Bruselu. "Ministerstva a kraje mohou vydat výzvy pro zájemce o evropské peníze ještě předtím," upozorňuje Dan Marek, který se evropskými dotacemi zabývá na olomoucké univerzitě.

Výzvu už vydali ministři průmyslu a životního prostředí, spolu s nimi Moravskoslezský kraj a Střední Morava. První peníze ze státního rozpočtu na spolufinancování však budou až počátkem roku. Z Bruselu dotace přijdou nejdříve v roce 2009.

Česko patří při dohadování o evropských dotacích k nejméně úspěšným zemím. Z nových členských států jsou nejlepší Slovinsko a Maďarsko, kterým komise už schválila všechny operační programy.  

Kuchtová má další problém. Svého náměstka

K dalšímu působení Dany Kuchtové ve vládě premiér řekl, že od ní i jejího týmu v následujících měsících očekává velmi intenzivní práci. Zmínil se také o jejím kontroverzním náměstku Jaromíru Soukupovi.

"Problém Dany Kuchtové je i v jejím náměstkovi a to bude muset řešit," myslí si premiér. Stejný názor má i stranický šéf Kuchtové a vicepremiér Martin Bursík.

V pořadu Otázky Václava Moravce včera řekl: "Bylo by moudré, kdyby ho odvolala."

Náměstek Jaromír Soukup je majitelem mediální agentury Médea. Před volbami finančně vypomohl právě Straně zelených, kde Kuchtová zastává post místopředsedkyně. Na ministerstvu má Soukup na starosti čerpání peněz z evropských fondů.

Sám Soukup k případné rezignaci řekl, že o ní už s ministryní diskutovali. "Pokud to bude pro ministryni nejlepší řešení, tak jsem k rezignaci připraven, na funkci nelpím. Ta kauza je ale velmi zpolitizovaná," bránil se v České televizi Soukup.

 

Právě se děje

Další zprávy