Kubice: Vnitro potřebuje příští rok tři miliardy navíc

ČTK ČTK
25. 5. 2011 16:36
Výhled do dalších let podle něho není dobrý, bez navýšení rozpočtu by nastaly velké problémy
Jan Kubice, ministr vnitra
Jan Kubice, ministr vnitra | Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo vnitra by potřebovalo příští rok dostat o tři miliardy korun více, než má na letošek. Jinak by nemohlo plnit všechny úkoly, řekl ve středu poslancům z branného a bezpečnostního výboru ministr vnitra Jan Kubice.

Výhled do dalších let podle něho není dobrý, bez navýšení rozpočtu by nastaly velké problémy.

Ministerstvo vnitra letos hospodaří s 52,9 miliardy korun, což je téměř o sedm miliard korun méně než loni. Například policie dostala 28,6 miliardy proti loňským 33,5 miliardy korun.

"Stav je velmi tristní," řekl policejní prezident Petr Lessy. Policie by potřebovala podle něho příští rok o 2,2 miliardy korun více než letos.

Na rozpočet si postěžoval také generální ředitel hasičů Miroslav Štěpán, podle kterého mají letos hasiči rozpočet na úrovni 70 procent kupní síly roku 2001.

Podobně hovořili i zástupci Úřadu pro zahraniční styky a informace. Kvůli nedostatku peněz prý musí rušit některé aktivity spolupráce se zahraničními partnery.

Kubice nedávno v České televizi řekl, že policii a hasičům budou chybět peníze na prosincový provoz. Úředníci nyní podle něj chystají analýzu, která má ukázat, zda mohou za současné situace obě složky "přežít" do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy