Kubice do sporu Bradáčové s Martincem zatím nezasáhne

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
18. 4. 2013 19:00
Ministr vnitra si počká až na výsledky kontroly policejního prezidia
Ministr vnitra Jan Kubice.
Ministr vnitra Jan Kubice. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice se odmítá zapojovat do sporu mezi vrchní žalobkyní Lenkou Bradáčovou a šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem.

Platí to alespoň do doby, než bude mít v ruce závěry šetření odboru vnitřní kontroly policejního prezidia.

"Otázka je předčasná," sdělil Aktuálně.cz ministr s doplněním, že rozhodující pro něj bude výsledek šetření.

Kubice dále dodal, že nedisponuje korespondencí, která v posledních dnech putuje mezi pražským Vrchním státním zastupitelstvím, ministerstvem spravedlnosti a policií. Předeslal rovněž, že se nebude míchat ani do personální politiky policie.

Ministr vnitra tak zastává opatrnější postoj než jeho vládní kolega Pavel Blažek (ODS), který se ve středu v dopise, který poslal policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi, Lenky Bradáčové zastal.

"Nechci domýšlet, jak někteří policisté jednají s účastníky trestních řízení, pokud si k vrcholné představitelce státního zastupitelství dovolili to, co Vám popsala," píše Blažek a policejního prezidenta následně žádá, aby celé záležitosti věnoval zvýšenou pozornost.

Bradáčová poslala šéfovi policie žádost, aby nechal prošetřit možný únik informací z protikorupčního útvaru, který měl za cíl ji očernit. Do médií totiž pronikla informace, že je v rámci kauzy IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí, která souvisí s případem někdejšího náměstka Vladimíra Šišky, prověřován i manžel Bradáčové.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.
Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. | Foto: Ludvík Hradilek

Spor mezi jednotlivými orgány nyní dostal i politický rozměr. A ve středu se jím krátce zabýval bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny.

Jeho členové již naznačují, že by vyhrocený konflikt mohl skončit dokonce odchodem jednoho z hlavních aktérů.

Důvod je nasnadě - protikorupční policii by měl vzniknout v rámci změn na státních zastupitelstvích spoluhráč v osobě specializovaného protikorupčního útvaru státního zastupitelství s celostátní působností. Argumentem pro odchod jednoho z nich je pak skutečnost, že mají spolupracovat, a ne jít si "po krku".

"To nebudu předjímat před skončením šetření," říká k tomu například nadřízený Bradáčové, vrchní žalobce Pavel Zeman.

"Je to závažný problém, ale jedné části policie, ne celé policie. Kladně jsem přivítal, že se tím policejní prezident důkladně zabývá a provádí šetření. Vím, že probíhají standardní procesy," komentoval situaci.

Politici ODS se pak pozastavují nad kroky svého ministra. "Vůbec nevím, co Blažek provádí, měl se obrátit na resortního ministra, nebo to měl řešit Zeman," říká jeden z poslanců. 

 

Právě se děje

Další zprávy