Ústavní činitelé Kuberu zrazovali od cesty na Tchaj-wan. Čínské výhrůžky budou řešit

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 20. 2. 2020 16:33
Nejvyšší ústavní činitelé na svém posledním setkání tehdejšímu předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) nedoporučili cestu na Tchaj-wan. Vyplývá to z oficiálního zápisu ze schůzky, jehož část zveřejnil ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Dopisem od čínské ambasády se budou zabývat nejvyšší ústavní činitelé i senátoři.
Premiér Andrej Babiš, šéf sněmovny Radek Vondráček, tehdejší šéf Senátu Jaroslav Kubera a prezident Miloš Zeman na jednání o české zahraniční politice v říjnu 2019.
Premiér Andrej Babiš, šéf sněmovny Radek Vondráček, tehdejší šéf Senátu Jaroslav Kubera a prezident Miloš Zeman na jednání o české zahraniční politice v říjnu 2019. | Foto: ČTK

"Miloš Zeman upozornil, že takto vysocí ústavní činitelé na oficiální cestu na Tchaj-wan nejezdí, a to ani v rámci Evropské unie, a že zamýšlené aranžmá cesty by v Pekingu nepochybně bylo viděno jako provokace a diplomaticky necitlivý a nevhodný krok. Ke kritice záměru Jaroslava Kubery se přidal Andrej Babiš, podle něhož by se jednalo o nevhodnou cestu i z vnitropolitického hlediska. Citlivost takto vysoké oficiální návštěvy Tchaj-wanu zdůraznil i (předseda sněmovny) Radek Vondráček," píše se v dokumentu o schůzce z loňského 10. října. Jména politiků jsou v něm značena iniciálami.

Následného jednání v širším formátu se zúčastnili také ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

"V tomto rozšířeném formátu se nejvyšší ústavní činitelé vrátili také k záležitosti oficiální cesty předsedy Senátu na Tchaj-wan. Tomáš Petříček opětovně poukázal na velkou citlivost a z hlediska dosavadní praxe i zahraničněpolitických zájmů ČR nevhodnost tohoto záměru. Nejvyšší ústavní činitelé se proto shodli, že nedoporučují, aby předseda Senátu oficiální cestu na Tchaj-wan uskutečnil," uvádí materiál.

Čínský dopis předal Kuberovi Hrad

Čínská ambasáda v lednu před cestou Kubery na Tchaj-wan varovala. Podle zjištění Aktuálně.cz předala ambasáda Hradu dopis, kde hrozí trestem pro Kuberu i české firmy v Číně, pokud se cesta uskuteční. Kancelář prezidenta podpořila tento dopis přípisem šéfa zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka, Kuberovi ho předala v polovině ledna.

"Cesta předsedy Senátu je v současné době krajně nevhodná. Lze předpokládat, že v důsledku cesty dojde ke zmražení česko-čínské relace na dlouhou dobu, a to jak na úrovni politické, tak na úrovni ekonomické, jak tomu bylo v roce 2009," napsal Jindrák. Narážel tím na přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy tehdejším úřednickým premiérem Janem Fischerem.

Kvůli dopisu se ve středu setkal náměstek ministra zahraničí s čínským velvyslancem. Dal mu najevo, že dopis ambasády, který varoval před možnými následky cesty na Tchaj-wan, nepovažuje za standardní formu diplomatické komunikace. 

"Kromě pozitivních témat, jako je naše pomoc v boji proti koronaviru, které si Čína váží a děkuje za ni, byla řeč i o korespondenci mezi velvyslanectvím a Hradem, která se objevila v médiích. Dali jsme najevo, že toto není standardní forma diplomatické komunikace. Nicméně ne nadarmo se diplomacie nedělá veřejně, takže k tomu v tuto chvíli víc říkat nebudu," uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Babiš chce s Jindrákem spolupracovat dál

"My jsme všichni měli stejnou pozici. I pan prezident Zeman i předseda sněmovny (Radek Vondráček z ANO, pozn. red.) i já v rámci koordinace zahraniční politiky jsme to nedoporučovali, protože máme politiku vůči jednotné Číně nezměněnou de facto od revoluce," řekl premiér Andrej Babiš před cestou na summit do Bruselu, kde budou státníci jednat o dlouhodobém rozpočtu unie pro roky 2021 až 2027.

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Jindrák nově Babišovi radí s diplomacií, premiér spolupráci rušit nehodlá. "Není to nic, co by bylo tajného. Pan Jindrák radí panu prezidentovi a teď s ním spolupracuji. On má velké zkušenosti, byl víckrát velvyslanec a hlavně se orientuje ve vztazích s Německem," uvedl Babiš.

Dopis je mrazivý, říká nový šéf Senátu

Nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se chce o cestě na Tchaj-wan radit s odborníky. Nebrání se jí, ale je podle něj třeba postupovat v zájmu českých občanů. Po prostudování podkladů, které s cestou souvisí, chce jednat s dalšími ústavními činiteli, diplomacií i s představiteli Senátu o tom, jak situaci řešit. Po čtvrteční schůzce s prezidentem řekl, že cestu budou probírat na příští schůzce nejvyšších ústavních činitelů. 

"My jsme se o tom zmínili, že to bude jeden z bodů schůzky, která bude plánovaná v březnu. Upozornil jsem pana prezidenta, že bych tam velmi rád Tchaj-wan, včetně třeba toho dopisu, který se objevil i na jednom serveru, rozebral, a domluvil se na tom, jakým způsobem budeme na ten dopis a věci s tím spojené reagovat," řekl Vystrčil a později upřesnil, že setkání by se mělo uskutečnit na začátku měsíce.

O cestě se chce radit s dalšími představiteli Senátu. "Samozřejmě budu získávat další informace a názory, například od předsedy výboru pro zahraniční věci Pavla Fischera (nezávislý), případně od dalších lidí, kteří zahraniční politice rozumí, mají s tím určité zkušenosti," dodal Vystrčil. Na úterý kvůli cestě svolá setkání místopředsedů Senátu a předsedů senátorských klubů.

Kritizoval také dopis čínského velvyslanectví. "Ten dopis je dle mého názoru mrazivý, zavání vyhrožováním. A není to o předsedovi Senátu jako člověku, ale o Senátu jako instituci. Myslím, že není možné, aby tímhle způsobem byla narušována suverenita kterékoli země, tím méně České republiky," poznamenal Vystrčil.

 

Právě se děje

Další zprávy