Kuba: Podstata ODS se vytratila v každodenním vládnutí

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
26. 5. 2013 15:00
Rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu mimo jiné o tom, kdo vydělal na solárním boomu
Martin Kuba.
Martin Kuba. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - O Martinu Kubovi se mluví jako o nové naději ODS. V Nečasově kabinetu patří ministr průmyslu a obchodu k nejviditelnějším. Ochotně vystupuje v médiích, na veřejných fórech. Našel si k tomu i atraktivní témata: kritizuje drahou elektřinu, nadměrnou podporu "zelené energetiky", vysoké ceny telekomunikačních služeb, hloupou dotační politiku.

Šéf jihočeských občanských demokratů si vydobyl pozornost i tím, že dostal na "svou" krajskou ideovou konferenci strany jako řečníka Václava Klause. Bývalý českobudějovický vicehejtman, doktor medicíny Martin Kuba je prostě ctižádostivý. Zjevně by rád na mocenském žebříčku dál stoupal.

Do Prahy přišel s pověstí loutky jihočeského "kmotra" Pavla Dlouhého. Dává si ale dobrý pozor, aby k pokračování této nálepky nezavdával důvod. Dnes se těžko najdou mezi oběma muži přetrvávající spojnice.

Kuba si získal respekt rychlou orientací ve svém resortu.  Snaha být vidět ovšem vede i k tomu, že někdy příliš brzy, nahlas a povrchně komentuje složité problémy. Takže se mu třeba nedávno podařilo udělat zmatek na trhu auditorských služeb. Kritizoval zákon o energetických štítcích tak nešťastně, že majitelé nemovitostí mylně usoudili, že norma už neplatí. Jenomže k jejímu zrušení je dlouhá a nejistá cesta.

Ví se, že ODS potřebuje ve své situaci silnou osobnost, jež dokáže spolustraníky i voliče strhnout. Po nových politických vizích pro ODS ostatně volal i Kubův host Klaus na zmiňované jihočeské konferenci. A tak deník Aktuálně.cz požádal Martina Kubu, aby svou vizi popsal. Aby vysvětlil, co by podle něj mělo ODS pomoci k návratu na výsluní.

Aktuálně.cz: Co by podle vás mělo být pro ODS jasné, čitelné hlavní programové téma? Jasné priority, jimž by volič rozuměl?

ODS by měla být nositelem zodpovědné politiky, která se na ekonomiku země dívá z národohospodářského pohledu. Tak aby byla schopná vytvářet politiku, která rozhodne, jak se tu bude žít za deset let. Ne politiku na jedno období, ve které se opozice hádá, jestli má být daňová sazba o procento vyšší nebo nižší. Musíme nést politiku, která dlouhodobě stabilizuje prostředí a vytváří nějaký konsenzus...

Aktuálně.cz: Vážně myslíte, že tomuhle voliči rozumějí? Tak jako porozuměli počátkem 90. let Václavu Klausovi, když je přesvědčil o nutnosti rychle privatizovat většinu státního majetku? Nebo Miloši Zemanovi, když jako premiér prosazoval investiční pobídky pro nově budované fabriky? Jako není těžké rozumět Miroslavu Kalouskovi, který tvrdí, že je nejdůležitější dál nezadlužovat stát? Jaká je podobná priorita Martina Kuby?

Z dlouhodobého pohledu musíme vyřešit důchodový systém nebo systém technického vzdělávání. Když tu nebudou úspěšné firmy, nebudou daně, které plní státní rozpočet, nebude práce. Musíme vyřešit systém veřejných financí, protože nelze žít dlouhodobě s deficitem státního rozpočtu, který je ročně v podstatě 10 procent z příjmů. ODS dlouhodobě propaguje, že má být stát štíhlý, občany neomezovat, a přitom být funkční tam, kde ho občan potřebuje. ODS musí přicházet s programem pro ty, kteří se o sebe chtějí starat, nechtějí být závislí na státu, ať už podnikají, nebo jsou zaměstnanci, chtějí mít kvalitní vzdělání pro děti a žít ve státě, kde platí právo.

Foto: Ludvík Hradilek

Aktuálně.cz: Myslíte, že se vám to daří?

ODS se stalo, co se stává stranám, které jsou dlouho u moci. Že se ideová podstata ztrácí v procesu každodenního vládnutí. Navíc v koaličních kompromisech jsme udělali řadu kroků, které jsme si ne vždy stihli vydiskutovat uvnitř strany, jestli opravdu zapadají do programu konzervativně liberální strany jako ODS. K diskusi uvnitř strany se musíme vrátit. Ideály, na kterých ODS stojí, musí být vidět v praktické politice, kterou děláme.

Aktuálně.cz: Takže jakými praktickými kroky se dostat k cílům, jež jmenujete?

Problémem ODS je, že v poslední době toto ve vládních angažmá nenaplňovala, jak si voliči představují. My přece víme, že nelze udržet sociální systém, do kterého se neustále sypou peníze, ale nepodařilo se nám to za poslední léta vyřešit. My víme, že země potřebuje víc technicky vzdělaných lidí než právníků a úředníků, ale je třeba to říct a nastavit tak vzdělávání. My říkáme, že potřebujeme štíhlý stát, protože ho lidé platí z vlastních daní, ale složitě nám toto náš volič věří v momentě, kdy se nám nepodařilo zrušit třeba ani ministerstvo místního rozvoje. Těžko nám mohou věřit podnikatelé, když říkáme, že chceme, aby podnikali v jednoduchém prostředí, když za poslední roky byrokracie narůstá. V tom, mám pocit, je problém ODS. My umíme ten program popsat. Ale jde o to, pak tyto kroky naplňovat v reálné politice. A jednotlivá témata vysvětlovat, tak aby jim lidé rozuměli.

Aktuálně.cz: Lidi trápí nejistota. Bojí se o práci, o penze. Perspektivu jim těžko dá třeba penzijní reforma, jíž mnoho občanů nerozumí, opozice se ji chystá zrušit a řada finančníků tvrdí, že je pro většinu populace nevýhodná. Máte vůbec jako tvůrci stranického programu jasno, jak zemi vést?

Vize musí vznikat v diskusích ve straně. Když máme někoho přesvědčit, musíme být přesvědčeni hlavně my sami. Ale já teď hodně jezdím mezi podnikatele, do regionů. A nevidím, že by nám lidé nerozuměli.

Aktuálně.cz: Dobře, pojďme k tématům, která jako ministr můžete ovlivnit. Jak má občan věřit vládě, že dokáže řídit státní finance, když vidí desítky miliard nejrůznějších dotací, zčásti vyhozených na nepotřebné projekty, zčásti rozebraných poradci a lobbisty, zčásti přímo rozkradených? Na dotace má vliv i vaše ministerstvo.

Ale o tom já mluvím pořád! Tvrdím, že dotace do podnikání vůbec nepatří, že likvidují tržní prostředí. Stát je může použít, ale pouze jako revolvingový nástroj. Proto chystáme od začátku příštího roku změny v mechanismu rozdělování dotací. Klasické podnikání přeci musí být o vytvoření něčeho, co prodáte na trhu, ne něčeho, co by bez dotace nepřežilo. On je ale trochu problém i v samotné Evropské komisi, která například určuje, jaký podíl máme čerpat ze sociálního fondu a jaký z fondu rozvojového. To je střet, který si státy musí odvést v Bruselu, a bohužel je velmi složitý.

Aktuálně.cz: Po nástupu na ministerstvo jste přišel s velmi razantními názory právě na Evropskou unii. Volal jste po větší obraně českých zájmů, například v energetice. Jaká je šance, že v Bruselu prosadíte třeba specifický český model podpory obnovitelných zdrojů, zakotvený v loni přijatém zákoně? Vaše ministerstvo už připravilo dokonce novelu zákona, ale Evropská komise původní normu stále nenotifikovala.

Je třeba najít model, který bude v Bruselu obhajitelný. Diskutujeme o tom. A je zcela standardní, že proces notifikace takového zákona probíhá řadu měsíců. Nevidím tu technické problémy, pouze dolaďujeme detaily.

Aktuálně.cz: Velmi razantně jste se spolu s šéfkou Energetického regulačního úřadu vložil do problematiky solárních elektráren. Chcete omezit jejich podpory a zajistit průhlednost firem, jež tyto podpory čerpají. Jak?

Chceme, aby součástí zákona o obnovitelných zdrojích bylo, že kdo chce čerpat veřejné prostředky, bude muset zveřejnit akcionářskou strukturu. Jsme si vědomi toho, že to nebudeme schopni zajistit zpětně, ale chceme, aby každý, kdo peníze v budoucnu bude čerpat, měl průhledné vlastníky. Bude to v novele zákona o obnovitelných zdrojích.

Foto: Ludvík Hradilek

Aktuálně.cz: Je naděje, že se dozvíme, kdo vydělal na největších solárních elektrárnách, jež firmy jako Amun.Re prodávaly státem ovládané skupině ČEZ? Případ vyšetřuje policie, ale určité informace vedoucí k rozkrytí těchto vazeb má k dispozici Finančně analytický útvar  ministerstva financí a také BIS. Znáte je?

Zaznamenal jsem jen v médiích, že se tomu policie na základě rozhodnutí státního zastupitelství opět věnuje. Jsem pro, aby se to vyšetřilo. Ale na druhou stranu nemyslím, že je dobré zužovat solární problematiku obnovitelných zdrojů pouze na fotovoltaiky patřící dnes ČEZu. Těch je pouze šest procent.

Aktuálně.cz: Ale jsou to největší projekty, jejich investoři vydělali největší peníze a měli největší zájem ovlivnit v letech 2009 a 2010 legislativu. Tedy zadělat na problém, který nás bude v příštích 20 letech stát kolem dvaceti miliard ročně.

Ale ano, pokud tam k nějakým problémům došlo, vždy jsem byl pro to rozkrýt. A pokud došlo k trestným činům, je třeba je postihnout. Je ale třeba říct, že prostředí v roce 2010 jasně evokovalo zneužití těch prostředků. Jestli se v roce 2010 vydávala povolení na solární elektrárny ještě večer na Silvestra, to přece není normální. Všichni vědí, jak těžké je někdy na českém úřadě sehnat nějaké povolení normálně, natož na Silvestra.

Aktuálně.cz: V médiích se objevila řada indicií naznačujících propojení firmy Amun.Re na Ivo Rittiga, podnikatele se silnými vazbami na ODS. Můžete vyloučit, že ze zisků Amun.Re nečerpali i politici vaší strany?

Já nemám informace, které by mě vedly k takovým závěrům. Neumím to vyloučit, stejně jako neumím vyloučit, že to byl někdo napojený na TOP 09, ČSSD nebo jinou politickou stranu. Ale rád bych řekl jednu věc. ODS přeci hlasovala proti tomuto zákonu, ODS nechtěla takovéhle prostředí. To, že to pak vedlo v konkrétních případech k zneužívání, je dnes už jasné a ať to policie vyšetří. Ale budou to vždy pochybení konkrétních lidí. Já jako ministr i pan premiér jako představitelé ODS přeci dlouhodobě proti tomuto bojujeme. Politici, kteří pro ten zákon hlasovali a umožnili tohle prostředí, se z něj dnes někdy snaží udělat problém ODS. To je přeci nefér.

 

Právě se děje

Další zprávy