KSČM zase mění dějiny: S Hitlerem bojoval jen SSSR

Markéta Chaloupská
27. 9. 2008 19:40
Komunisté vydali své stanovisko k Mnichovu
Komunisté v Poslanecké sněmovně.
Komunisté v Poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Komunistická strana Čech a Moravy, třetí nejsilnější parlamentní strana, vydala prohlášení k sedmdesátiletému výročí Mnichova. V mnohém připomíná výklad dějepisu v předlistopadových učebnicích.

V prohlášení se mimo jiné dočteme, že za obnovení naší samostatnosti můžeme děkovat především Sovětskému svazu, který dokázal po mnoho měsíců v podstatě sám čelit nacistické mašinérii. A teprve na základě postupu Rudé armády, kdy byli nacisti už skoro poraženi, vstoupily do války i západní mocnosti.

"Komunistická strana v situacích, kdy se slaví nějaké výročí, vždy jasně ukazuje, že kráčí v dějinách své předchůdkyně," řekl Aktuálně.cz politolog Jiří Pehe.

"Stanovisko KSČM k výročí mnichovské zrady je jednostranné a hlavně ahistorické," komentoval to pro Aktuálně.cz Zdeněk Hazdra z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte více: Výročí Mnichova 1938: Proti Hitlerovi rukovali i Němci

Není sám, mnohé historiky zvedlo prohlášení ze židle. Podle nich nesmíme zapomínat na pakt Ribbentrop-Molotov ze srpna 1939, tedy dohodu mezi SSSR a Německem, která byla podepsaná těsně před napadením Polska a vypuknutím 2. světové války.

"Tímto krokem si Hitler se Stalinem rozdělili Polsko mezi sebe a oba tím sledovali ryze vlastní imperiální zájmy. Zatímco Hitler napadl Stalinův SSSR až v létě 1941, Západ Hitlerovi čelil už bezmála dva roky," připomněl Hazdra.

A je také třeba zmínit roli Velké Británie.  "Není pravdou, že by se západní mocnosti odhodlaly vstoupit do války teprve na základě vítězného postupu Rudé armády. Británie bojovala proti nacistickému Německu osamocena již v létě 1940 v letecké bitvě, navíc materiálně podporovala Sovětský svaz poté, co byl napaden nacistickým Německem," dodává politolog Martin Jeřábek ze Západočeské univerzity.

Mnichov? Čí je to vina?

V komunistickém stanovisku se dále dočteme: "Sedmdesát let od podepsání Mnichovské dohody je pro náš národ velikým poučením. Tehdy  30. září 1938  čtyři mocnosti - Německo, Francie, Velká Británie a Itálie -  rozhodly svými podpisy o nás bez nás."

Tak jednoznačné tvrzení historici odmítají. Problematická je podle nich i role Sovětského svazu na Mnichovu - navzdory tomu, že jinak se shodují, že hlavní vinu nese Německo, Francie, Velká Británie a Itálie.

Čtěte také: Anšlus byl nevyhnutelný. Rakousko už nikdo nechtěl

Sovětský svaz neměl snahu Československu pomoci. "Chuť sovětského vedení nezištně pomoci demokratickému Československu byla minimální," vysvětluje historik.

Kopie první strany čtyřstránkového německého orginálu Mnichovské smlouvy. Historici usilují i o francouzskou a anglickou mutaci. Italský orginál se zatím nepodařilo nalézt.
Kopie první strany čtyřstránkového německého orginálu Mnichovské smlouvy. Historici usilují i o francouzskou a anglickou mutaci. Italský orginál se zatím nepodařilo nalézt. | Foto: Ludvík Hradilek

S tím souvisí Stalinův postoj k dění v tehdejší Evropě. Předpokládal, že se evropské státy vysílí vzájemnými válkami a zápasem s Hitlerem, čímž se otevře cesta pro SSSR k získání evropské hegemonie.

Poučme se, varují komunisté

Komunistická strana ve svém prohlášení také varuje Čechy, že sedmdesát uplynulých let od podepsání je velké poučení pro naši současnost.  "Ukazuje se, jak je těžké najít opravdové spojence, a je otázkou, zda lze spoléhat na naše současné spojence. Jestli, bude-li to jejich zájmem, budou ochotni naši vlast prodat nebo zneužít pro své cíle."

To je i případ vybudování americké vojenské základny v Brdech, využívání našich vojáků na amerických bojištích, podřízenosti naší politiky zájmům Spojených států amerických, píše se ve stanovisku KSČM.

Politolog Pehe opakuje, že toto prohlášení je pro komunisty typické: "KSČM se ve svém jádru vůbec nezměnila."

 

Právě se děje

Další zprávy