KSČM zabrzdila schvalování dohody o přidružení Ukrajiny k EU

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
19. 5. 2015 16:58
Česká republika by podle komunistů neměla s kyjevskou vládou uzavírat žádné dohody.
Komunisté ve sněmovně vetovali schvalování asociační dohody o přidružení Ukrajiny k EU.
Komunisté ve sněmovně vetovali schvalování asociační dohody o přidružení Ukrajiny k EU. | Foto: Vojtěch Marek

Praha – V den návštěvy ukrajinského ministra zahraničí v Česku a jen pár dní před summitem Východního partnerství v dolní komoře Parlamentu zamrzlo projednávání asociační dohody UkrajinyEvropskou unií. A to minimálně do druhé půlky června.

Důvodem bylo veto 30 komunistických poslanců, kvůli čemuž se dohoda nedostala na program aktuální schůze. Podle jednacího řádu Sněmovny jde opětovné hlasování o zařazení bodu na program navrhnout po vetu až na schůzi následující.

"Není třeba toto všechno bezhlavě přijímat, zvláště ne v okamžiku, kdy nejsou vypořádány například otázky týkající se Českého Malína (obec na Ukrajině, kde za druhé světové války došlo k masakru českých přistěhovalců, pozn. red)," vysvětlil Aktuálně.cz důvody veta šéf komunistické frakce Pavel Kováčik.

Komunisté navíc nemají důvěru k současné vládě v Kyjevě. "Nemyslíme si, že by s ní měla česká vláda uzavírat jakékoliv dohody," dodal Kováčik.

Česká republika je přitom jedním z osmi unijních států, které zatím asociační dohodu o přidružení Ukrajiny nepodepsaly. Podle šéfdiplomata Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je přitom dohoda nástrojem, který má Ukrajině pomoci k míru a stabilitě. Avizoval, že je připravený přesvědčovat své kolegy poslance, aby dohodu schválili.

V podobném duchu hovořil v úterý i Zaorálkův ukrajinský protějšek Pavlo Klimkin, který do Česka přiletěl na krátkou pracovní návštěvu. Asociační dohoda by podle něj byla cestou k evropským reformám. O dohodě odpoledne následně hovořil v Poslanecké sněmovně s členy evropského a zahraničního výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy