KSČM chtěla odvolat Čunka přes sněmovnu

Martina Macková
13. 3. 2007 16:15
Praha - Komunisté se ve sněmovně pokusili o odvolání vicepremiéra Čunka. Sněmovna měla podle jejich návrhu požádat premiéra, aby to udělal.
Komunističtí poslanci Vojtěch Filip a Pavel Kováčik ve sněmovně.
Komunističtí poslanci Vojtěch Filip a Pavel Kováčik ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

"Poté, co Senát vydal ministra Čunka k policejnímu stíhání, nám nezbývá nic jiného. Když všechny ostatní prostředky k řešení situace byly vyčerpány. Hrozí nám ztráta důvěry u voličů, ale také zahraničních partnerů," zdůvodnil šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Komunisté chtějí, aby sněmovna schválila usnesení, které říká: "Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády, aby vzhledem k probíhajícímu trestnímu stíhání odvolala vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka."

Jak v banánové republice

Podle Kováčika může Čunkovo setrvání ve funkci poškodit pověst Česka jako budoucí předsedající země Evropského parlamentu.

"Je tady hluboký rozpor mezi programovým protikorupčním postojem vlády i předvolebními sliby ODS s reálnou situací. To, co tady, není možné ani v nějaké banánové republice," dodal Kováčik.

Aby se usnesení na právě zahájené schůzi vůbec probíralo, musí sněmovna schválit tento bod do programu jednání. Poslancům levicové stovky se ale nakonec nepodařilo tento bod prosadit. Nezařazený poslanec Miloš Melčák se zdržel hlasování, Michal Pohanka na schůzi nedorazil.

Exministr vnitra František Bublan následně navrhl do programu další bod, který se týká lidoveckého předsedy. Chce, aby vláda vysvětlila své výroky, kterými podle politika ČSSD tlačí na práci policie a státních zástupců v kauze Čunek. Ani tento bod sociální demokraté do schůze neprosadili.

Bublan: Je tu nepřijatelný tlak na policii

"Zpochybňují práci policie, i těch, kteří vyšetřování vedou a dozorují. Není možné takto tlačit na čas, na zjednodušení šetření, protože by to byl návod na porušení zákona. Mohou vyvíjet tlak na svižnost práce policie, ale ve všech případech a nejen v případě pana Čunka," řekl Bublan, který připomněl výroky ministrů Nečase, Bursíka či senátora Štětiny.

Sociální demokraté dnes usilovali nadvakrát také o zařazení také dalšího sporného bodu - vzniku komise ke zprávě ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Vládní koalice na minulé schůzi jednání o vzniku komise odmítla. Dnes se situace opakovala.

Koalice se zase pokusila do programu prosadit návrh na zřízení Ústavu paměti národa, který by zkoumal a zpřístupňoval dokumenty z období komunismu. Levice zákon odmítá, zatímco koaliční politici ji podporují. Zákon se nakonec bude projednávat ve druhém čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy