KSČM chce vládě zakázat uznání Kosova. Zákon už sepsala

Jakub Antoš
18. 4. 2008 19:06
Kosovo uznalo 37 států, česká vláda stále vyčkává
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komunisté v úterý předloží zákon, který Topolánkově kabinetu zakazuje uznat nezávislost Kosova. Návrh už je sepsán a Aktuálně.cz ho má k dispozici.

Komunisté mimo jiné navrhují, aby české instituce neuznávaly jak běžné, tak i diplomatické pasy vystavené kosovskými orgány. Toto opatření KSČM zdůvodňuje vazbami kosovské politické reprezentace na drogovou scénu.

Parlament bývalé srbské provincie Kosovo vyhlásil nezávislost 17. února letošního roku.

Od té doby ho uznalo 37 států světa, z toho 18 členských zemí EU. Z evropských zemí, které vyjádřily ochotu Kosovo uznat, zbývá pouze Makedonie, Portugalsko a také Česko.

Česká vládní koalice totiž obtížně hledá i ve vlastních řadách dostatečnou podporu pro tento krok. Proti se staví zejména lidovci.

Podívejte se: Reportéři Aktuálně.cz v Kosovu

Co KSČM navrhuje

Zákon, kterým Česká republika vyjadřuje nutnost dodržování závazných norem mezinárodního práva

§ 1

(1)Česká republika neuznává nezávislost Kosova jednostranně vyhlášenou dne 17. února 2008.

(2) Česká republika považuje jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova ze dne 17. února 2008 za porušení závazných norem mezinárodního práva zvláště pak:

a) Charty organizace spojených národů,
b) Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě,
c) rezoluce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů č. 1244 ze dne 10. června 1999.

§ 2

(1) Česká republika může v uznat nezávislost Kosova pouze v případech:

a) pokud by byla vyhlášena v souladu s mezinárodním právem zvláště pak normami uvedenými v § 1 odst. 2 , nebo novou rezolucí Rady bezpečnosti Organizace spojených národů,
b) pokud by se Kosovo stalo členským státem Organizace spojených národů.

§ 3

(1) Česká republika neuznává platnost diplomatických pasů vydaných orgány Kosova, které jednostranně vyhlásily nezávislost Kosova a to až do okamžiku, kdy status Kosova bude vyřešen v souladu s mezinárodním právem, a kdy Parlament uzná nezávislost Kosova podle tohoto zákona.

(2) Česká republika neuznává cestovní doklady vydané orgány Kosova, které jednostranně vyhlásily nezávislost Kosova a to až do okamžiku uznání nezávislosti Kosova ze strany České republiky provedené podle tohoto zákona.

Proti uznání i lidovci

KSČM přichází s návrhem, který má šanci hlasy některých lidovců získat.

V úterý předseda KSČM Vojtěch Filip předloží Poslanecké sněmovně návrh zákona, který má situaci vyřešit. Návrh totiž jasně říká, že Česká republika jednostranně vyhlášenou nezávislost neuznává.

"Kosovo bylo vyhlášeno v rozporu s mezinárodním právem, a to minimálně s tím, co obsahovala rezoluce RB OSN č. 1244. Navíc je zde samozřejmě i otázka, jestli se už vypořádali s následky té války," uvedl komunistický místopředseda sněmovny.

Uznáme vás, když....

Součástí komunistického návrhu jsou ale i podmínky, po jejichž splnění by Kosovo mohla česká vláda uznat. Mezi nimi je například vydání nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by otázku nezávislosti Kosova upravovala.

Komunisté také uznání Kosova podmiňují přijetím do Valného shromáždění OSN.

"Jsem přesvědčený, že Kosovo uznat nemáme, protože vzniklo v rozporu s mezinárodním právem," říká šéf komunistů Vojtěch Filip.

Napříště ať uznává Parlament

Komunisté své obavy z Kosova formulují už v důvodové zprávě.

"Vzhledem k tomu, že je známo, že řada představitelů orgánů, které ilegálně vyhlásily nezávislost Kosova, se v minulosti zapletla do obchodování s drogami, nebo že jsou ve spojení s takovými osobami, lze důvodně předpokládat riziko, že na území ČR budou chtít vstupovat mezinárodní překupníci drog vybavení diplomatickými pasy vystavenými kosovskými orgány," uvádějí například. 

Kromě zákona, který jednorázově řeší vztah Česka a Kosova, Filip předloží na začátku příštího týdne i obecný návrh, jak obdobné situace řešit v budoucnosti.

"Ten zákon má nastavit mechanismus, kterým se budou napříště uznávat všechny státy. Myslím si, že takový zákon tu měl být už od roku 1993, kdy česká Ústava vstoupila v platnost. V parlamentním systému je jasné, že uznání cizího státu je věcí Parlamentu," tvrdí předseda KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy