KSČM chce bič na přeběhlíky

Martina Macková
9. 2. 2007 16:40
Praha - Opustíš-li svůj klub, stihne tě trest. Přestaneš být poslancem nebo senátorem. Uvnitř: ANKETA
Předseda KSČM Vojtěch Filip, za ním poslanec Jiří Dolejš.
Předseda KSČM Vojtěch Filip, za ním poslanec Jiří Dolejš. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Komunisté hledají ve sněmovně podporu pro svůj nejnovější návrh zákona, který by měl trestat politické přeběhlíky.

Chtějí ústavním zákonem umožnit, aby Nejvyšší správní soud mohl každému zákonodárci, který během volebního období odejde ze svého stranického klubu, odebrat jeho mandát.

Argumentují dokonce tím, že za První republiky tady možnost ztráty mandátu "z pohnůtek nízkých" byla. A apelují i na vládní strany. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by totiž právě jejich návrh potlačil korupci v politice.

Co si myslí "přeběhlíci"
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Co si myslí "přeběhlíci"

  • Miloš Melčák (ČSSD), opustil klub ČSSD a umožnil vznik vlády trojkoalice
"Neměli bychom se vracet k praxi z první republiky, neodpovídá to dnešnímu demokratickému prostředí naší země."
  • Petr Kott (US, dříve ODS), odešel z klubu ODS po vyloučení ze strany kvůli aféře s alkoholem
"Politik by neměl být takto vázaný, i když si nemyslím, že je správné, když poslanci opouští kluby. Jak by asi soud postupoval, kdyby politika klub sám vyloučil, taky by tím ztratil mandát?"

"Bylo by to jednoduché rozhodování. Jaké důkazy o přeběhlictví? Pro ztrátu mandátu by stačilo opustit klub," řekl Aktuálně.cz Filip na dotaz, zda by soud při rozhodování přihlížel k tomu, jak poslanec po odchodu z klubu hlasuje nebo zda ho policie vyšetřuje z braní úplatku.

Komunisté oprášili dva roky starý návrh poté, co sociálnědemokratičtí poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka umožnili získat podporu trojkoaliční vládě. Oba politici předtím vystoupili z klubu ČSSD.

Pohanka sám odešel i z ČSSD, Melčáka chtějí sociální demokraté na žádost předsedy Jiřího Paroubka vyloučit nejpozději na březnovém sjezdu strany.

ČSSD si není jistá

Podle informací Aktuálně.cz však komunisté nenajdou pro zákon dostatečnou podporu. A to nejen u vládních stran. Také nejbližší levicový spojenec KSČM a zároveň strana, která aktuálně cítí přeběhlíky poškozena - ČSSD - si není jistá.

Neshodnou se dokonce ani předseda Jiří Paroubek a místopředseda Zdeněk Škromach. "Nelíbí se mi, když poslanci odcházejí z klubů, ale postihuje to všechny strany a nemyslím si, že bychom kvůli tomu, že se to teď právě stalo nám, měli schvalovat takový zákon," řekl Škromach Aktuálně.cz.

Zdeněk Škromach (ČSSD) ležící-spící. Vlastně telefonující.
Zdeněk Škromach (ČSSD) ležící-spící. Vlastně telefonující. | Foto: Ondřej Besperát

Podle něj by se parlament měl spíše zabývat koncepčními změnami Ústavy a diskutovat o tom. "Je sporné hlasovat pro takový návrh pod vlivem emocí. Kdyby se to stalo ODS, asi bychom měli jiný pohled," dodal.

"Část klubu se k tomu staví rezervovaně," připustil rozdílné pohledy Jiří Paroubek. "Já osobně se nyní kloním k zákonu. Mělo bychom se o tom však poradit s odborníky, zda vůbec toto současná ústava umožňuje," řekl Aktuálně.cz.

Koalice: Nesmysl!

Zásadně proti zřejmě budou všechny tři koaliční strany. "U nás pan Filip podporu nenajde," řekla Aktuálně.cz poslankyně zelených Olga Zubová. "Odchod z klubu podle mě není důvodem ke ztrátě mandátu. Mandát každý z nás dostal od voličů, ne od strany," míní politička.

Poslankyně Olga Zubová (SZ)
Poslankyně Olga Zubová (SZ) | Foto: SZ

Lidovec Ladislav Šustr vidí takový zákon jako nedemokratický a nesmyslný. "To by to tady nakonec mohli všechno rovnou řídit šéfové partají a hlasovat tajemníci. Bylo by to tak trochu jako v akciové společnosti, přišlo by pět majitelů a rozhodli by vše," řekl Aktuálně.cz.

"To, co jsme tedy opravdu nechtěli, je model první republiky," souhlasí Marek Benda (ODS). "Mohlo by se scházet jen pět vůdců politických stran. Jeden by měl třicet hlasů, druhý padesát, třetí šest" řekl Aktuálně.cz.

Nesvazujme politiku

Argumentem zastánců názoru Miloše Melčáka a Michala Pohanky je i fakt, že poslanci jsou sice voleni systémem, ale skládají slib ústavě a ne politické straně.

"Poslanec slibuje mandát vykonávat v zájmu "všeho lidu", nikoliv pouze v zájmu své strany a svých voličů. Pakliže se tak má dít, a aby se poslanec nezpronevěřil proti svému slibu a potažmo ústavě, nesmí být na něj vyvíjen nátlak z jakékoliv strany, aby to nemohlo být chápáno jako nabádání k porušování jeho slibu a tím i ústavy," uvádí Petr Čech z Liberce v otevřeném dopise, který poslal politikům a médiím.

Politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého soudí, že takový zákon by nebyl dobrý. "Svazovat politický život, který je tak barvitý, zákonem, by se mohlo vymstít a možná už za dva tři roky," řekl Aktuálně.cz.

Příkladem by podle něj mohla být snaha ODS, která se v polovině devadesátých let snažila uzákonit vyrovnaný rozpočet.

"Dnes by se vlastně podle této normy všechny vlády chovaly protizákonně. Takové zákony do politiky nepatří, je lepší spíš pěstovat politickou kulturu," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy