Kroužkovat se musí, lhal kandidát TOP 09. Skončil

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 9. 2013 21:40
Šéf zlínské TOP 09 a někdejší brankář Robert Hamrla mátl svým billboardem voliče.
Robert Hamrla, šéf zlínské TOP 09.
Robert Hamrla, šéf zlínské TOP 09. | Foto: Robert Hamrla, Facebook

Zlín - TOP 09 vyškrtla z kandidátky šéfa organizace ve Zlíně Roberta Hamrlu za klamání voličů při osobní předvolební kampani.

Na billboardu přesvědčoval lidi, ať kroužkují jeho jméno, a zároveň tvrdil, že bez zakroužkování někoho z kandidátů je hlas neplatný.

Krajský volební lídr Petr Gazdík (STAN) sdělil, že mu osobní kampaň nevadí, ale lhaní voličům je nepřípustné.

Hamrla dal na billboard jednak výzvu, ať jdou lidé volit v předčasných říjnových sněmovních volbách, a snímek krajské kandidátky pouze s křestními jmény, z nichž bylo zakroužkované jen to jeho. "Zakroužkujte 1-4 kandidáty, jinak je Váš hlas neplatný," hlásal na billboardu.

Kandidát lhal, kroužkování je nepovinné

Kroužkování je ale nepovinné. Volič dává hlas už tím, že do urny vhodí v obálce jeden lístek určité strany. Zakroužkováním pak může pomoci až čtyřem kandidátům, aby měli větší šanci dostat se do Poslanecké sněmovny.

Podnikatel Robert Hamrla, někdejší člen Strany svobodných občanů a bývalý hokejový brankář, se však brání, že se pouze jednalo o zkratkovité vyjádření. 

"(...) je snad nad slunce jasné, že když (volič) zakroužkuje více jak čtyři kandidáty, je jeho hlas těmto lidem neplatný a dává ho jen celé straně tak, jak je kandidátka sestavena. Bohužel na billboardech je třeba komunikovat heslovitě, protože když vozidlo jede, těžko by někdo přečetl celý volební zákon," tvrdí na svých facebookových stránkách.

Bylo to na hraně, nechtěl jsem zůstat na 12. místě

Jenže o pár řádků níže už jistý úmysl přiznává: "Věděl jsem, že je to kampaň na 'hraně', ale s tím jsem do toho šel. Ono když je člověk 12. na kandidátce, tak bez 'viditelné' kampaně tam pravděpodobně i zůstane."

Billboard Roberta Hamrly, jenž klame voliče. Stál ho místo na kandidátce.
Billboard Roberta Hamrly, jenž klame voliče. Stál ho místo na kandidátce. | Foto: Robert Hamrla, Facebook

Pozoruhodná je i další věc. Ve svém prohlášení na Facebooku píše, že pondělí 16. září obdržel e-mail od krajského manažera, který rozesílal všem kandidátům, a v něm mimo jiné stálo, že nemají nabádat voliče ke kroužkování.

"Ihned jsem vozidlo stáhnul v domnění, že je vše vyřešeno," píše Hamrla. Nicméně na stejných facebookových stránkách tento klamavý billboard figuroval mezi jeho fotkami ještě ve čtvrtek pozdě večer.

Svého vyloučení z kandidátky lituje, byl prý jediný 'kovaný Zlíňák' za TOP 09.

Gazdík: Osobní kampaň mi nevadí, lživá ano

Právě lživé tvrzení o neplatnosti hlasu stálo Hamrlu podle krajského vedení TOP 09 místo na kandidátce. "TOP 09 v žádném případě nebrání kandidátům v individuální kampani. Musí se však řídit jasnými pravidly a ctít týmového ducha společné kandidátní listiny," sdělil krajský předseda strany Vlastislav Navrátil.

Lídr kandidátky strany ve Zlínském kraji Gazdík, který vede hnutí Starostové a nezávislí spolupracující s TOP 09, také řekl, že samotná osobní předvolební kampaň není problémem.

"Osobní kampaně jsou dobré, přinášejí hlasy pro celek," uvedl. "Nicméně kampaň pana Hamrly byla lživá, když říkala, že pokud nikomu nedáte preferenční hlas, váš lístek je neplatný. To mně na ní vadilo. Jsme strana, která nechce lhát voličům," dodal Gazdík.

Hamrla řekl serveru iDnes.cz, že rozhodnutí o svém vyškrtnutí respektuje, ale hájil se tím, že chtěl pouze upozornit lidi na možnost dávat preferenční hlasy. Místo Hamrly je nyní na 12. místě krajské kandidátky majitel nakladatelství a bývalý zlínský radní Pavel Jungmann. "Svoji kandidaturu beru velmi odpovědně a jsem rád, že mohu v nadcházejících volbách pomoci," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy