Kroužkovací novela vládě nevadí, projít ale nemusí

ČTK ČTK
7. 3. 2012 17:08
Výhrady má premiér, nelíbí se mu blízké volby, pro které by už mohla novinka platit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondře j Besperát

Praha - Vláda obecně souhlasí s poslaneckou novelou, která snižuje na polovinu počet přednostních hlasů pro získání mandátu krajského zastupitele. Uvedla to po středečním jednání vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Ministři však podle ní také upozorňují na to, že vnitro nyní připravuje nový volební zákoník, kde budou upraveny všechny druhy voleb.

Problémem, kvůli kterému se poslanecká novela nelíbí například premiéru Petru Nečasovi (ODS), je potom fakt, že by v případě přijetí začala platit jen těsně před letošními krajskými volbami.

Místo deseti procent by stačilo jen pět

"Zákon začne platit, pokud bude schválen, skutečně týdny před krajskými volbami. I toto je potřeba, abychom v Poslanecké sněmovně ještě projednali," zdůraznila místopředsedkyně nejmenší vládní strany.

Pokud by chtěli voliči vyslat pomocí takzvaného kroužkování svého oblíbeného kandidáta do krajského zastupitelstva, mělo by na to podle poslanecké předlohy nově stačit pět procent preferenčních hlasů místo dosavadních deseti. Změnu navrhla skupina poslanců ze všech sněmovních stran kromě ODS.

Premiér a předseda této strany se staví k poslanecké iniciativě "velmi skepticky". Dokonce podle něho není "příliš odpovědné" tuto otázku otevírat sedm měsíců před krajskými volbami, kdy by zákon po všech parlamentních procedurách mohl být schválen až někdy mezi červnem a zářím.

Takovou situaci na tiskové konferenci pak nesouhlasně komentoval dokonce vulgárním výrazem. "A v tom druhém případě to považuji, dámy prominou, za průser," řekl.

Odklad by byl lepší, tvrdí premiér

"To znamená v již odstartované volební kampani několik týdnů před volbami změnit podmínky volitelnosti jednotlivých kandidátů na sestavených kandidátních listinách," upozornil. Bylo by proto podle něj rozumnější, kdyby se účinnost tohoto návrhu vztahovala až na další volby v roce 2016.

Předkladatelé poukazují na to, že pokud je hranice přednostních hlasů příliš vysoká, mění se kandidátní listina na vázanou. Pětiprocentní hranice platí i pro sněmovní volby.

Takzvané kroužkování se projevilo výrazně zejména v minulých volbách do sněmovny. Poslanci se stalo 46 kandidátů z dříve nevolitelných míst kandidátek. Asi největší skok se povedl Janu Floriánovi (ODS), který se z posledního 36. místa pražské kandidátky dostal na osmé. Na tento princip naopak doplatil lídr ODS v Olomouckém kraji Ivan Langer a do sněmovny nepostoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy