Kromě dotací stojí za Čunkovým odchodem i supermarkety

Martina Machová Petr Holub, Martina Machová
13. 1. 2009 17:27
Údajně nedokázal předejít miliardové arbitráži, která Česku stále hrozí
Jiřímu Čunkovi trvalo více jak rok rozhodnout o územním řízení v Liberci
Jiřímu Čunkovi trvalo více jak rok rozhodnout o územním řízení v Liberci | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Miliardová arbitráž, která stále Česku hrozí kvůli válce developerů v Liberci, je podle zjištění deníku Aktuálně.cz dalším důvodem odchodu předsedy lidovců Jiřího Čunka z Topolánkovy vlády.

Informaci potvrdil zdroj blízký vedení ODS, který si nepřál být jmenován. Právě Čunek podle něj měl hrát hrát v kauze klíčovou roli, ale sporu nedokázal účinně zabránit.

V centru Liberce takřka přes ulici vznikají rozlehlá obchodní centra dvou největších developerů a správců obchodních center v Evropě.

Zatímco práce na Foru Liberec holandské společnosti Multi Developement vrcholí, německá ECE Projektmanagement opečovává místo obchodního centra Galerie Liberec pouze díru v zemi.

Multi Developement se totiž odvolal proti původnímu územnímu rozhodnutí konkurenční ECE Projektmanagement a české úřady postupně celou stavbu zablokovali.

Jáma v centru Liberce se již rok nemění
Jáma v centru Liberce se již rok nemění | Foto: Martina Machová

Rozhodujícím mezníkem pro chystanou arbitráž se stalo přesunutí sporu do kompetencí ministerstva pro místní rozvoj. Poté, co Liberecký kraj pravomocně rozhodl, že společnost Multi Developement nemá nárok do řízení vstupovat, Čunkovi úředníci rozhodli opačně.

Následně ale rozkladová komise téhož ministerstva dala zapravdu Libereckému kraji, přičemž Čunek se jejím doporučením neřídil a spustil další byrokratické martýrium.

Případ libereckých supermarketů se tak opět dostal před jeho rozkladovou komisi, která jen potvrdila své dřívější závěry.

Teprve v prosinci loňského roku Jiří Čunek rozhodl a dal zapravdu německé ECE. Té ale již v listopadu došla trpělivost a de facto zahájila s Českem arbitráž.

Je to úsměvné, říká končící ministr

"Jiřímu Čunkovi trvalo více jak rok, než rozhodl tak jednoduchou věc, jestli někdo je, či není účastníkem územního řízení," komentoval konečné rozhodnutí jednatel ECE Projektmanagement Josef Tobek.

Developer jen zajišťuje svah proti erozi
Developer jen zajišťuje svah proti erozi | Foto: Martina Machová

"Mezitím jsme nemohli stavět, nestihli jsme termíny přislíbené našim zákazníkům a někteří proto zvolili konkurenční projekt, o kterém mají jistotu, že bude dostavěn," uvedl s tím, že i přes rozhodnutí ve prospěch jeho společnosti, důvody k arbitráži trvají.

Po České republice chce více jak miliardu korun. Suma má představovat ztrátu, která společnosti vznikla právě liknavostí úřadů.

Sám Čunek ale spojitost mezi jeho odchodem z vlády a libereckou arbitráží popírá. "Zdá se mi to skutečně úsměvné. Rozhodl jsem přeci ve prospěch stěžovatele," reagoval na otázku, zda se spor developerů na severu Čech mohl promítnout do jeho rezignace.

Zásadní chyby vidí spíš v rozhodnutích vydaných stavebním úřadem v Liberci nebo Libereckým krajem.

Kromě kauzy libereckých supermarketů stojí za Čunkovým odstoupením také zablokování čerpání dotací z Evropské unie.

Čunkův resort totiž nezajistil, aby vznikl dostatečně kvalitní Národní monitorovací systém, a evropská komise proto nechce Čechům posílat žádné peníze z rozpočtového období 2007 až 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy