Krize vlády. Nečas chce po Bártovi skoncovat i s Johnem

Domácí Domácí
8. 4. 2011 22:10
Ministři za Věci Veřejné opustili jednání K9
Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První jednání koaličních špiček o možné rekonstrukci kabinetu Petra Nečase skončilo krachem už po půl hodině.

Jednání předčasně opustili zástupci Věcí veřejných.

"Premiér Petr Nečas totiž požadoval, aby své resorty opustili lidé, kteří jsou podle něj spjatí s ABL - tedy Vít Bárta, Radek John a Josef Dobeš," informovali média zástupci strany. Požadavek se týká i ministerských náměstků.

Na tiskové konferenci Nečas řekl, že koalice dále trvá, nikdo zatím koaliční smlouvu nevypověděl. "Je nepřijatelné, aby se vláda podílela na připraveném podnikatelském projektu ABL," uvedl premiér s tím, že nemluví jen jako předseda ODS, ale má i plnou podporu TOP 09.

Věci veřejné s požadavkem zbývajích koaličních partnerů ostře nesouhlasí. "Pro VV je požadavek Nečase, aby odešel ministr John a ministr Dobeš, nepřijatelný," sdělila nová předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake.

Už dříve Nečas řekl, že vládu čeká ještě během jara personální rekonstrukce. Premiér ji ohlásil necelou hodinu poté, co na post ministra dopravy rezignoval faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

Naznačil, že odvolá hned několik ministrů. "Je zjevné, že někteří ministři na svou práci nestačí," uvedl v emotivním projevu. Možné jsou výměny i některých ministerských křesel mezi stranami," nastínil Nečas.

Skončí koaliční smlouva?

Ve hře není už jen možná obměna ministrů, ale osud celého kabinetu. Věci veřejné totiž zváží možnost vypovězení koaliční smlouvy.

"Na společném jednání ODS, TOP 09 a VV jsme se o osudu koaliční smlouvy nebavili. Nicméně nevylučuji, že i tuto možnost Věci veřejné s ohledem na poslední vývoj pečlivě zváží," řekla Aktuálně.cz po nočním jednání nová šéfka klubu VV Karolína Peake.

Už během večera se Peake telefonicky spojila s poslanci klubu VV, aby je informovala o vývoji jednání. "Ve spojení budeme i během víkendu, kdy se poradíme o dalším postupu, včetně možnosti vypovězení koaliční smlouvy," uvedla.

Situaci bude během soboty probírat i ODS, odpoledne se schází mimořádně výkonná rada. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř nechtěl předjímat, zda i tento orgán bude zvažovat možné vypovězení koaliční smlouvy.

Podporu budeme hledat všude

Na otázku Aktuálně.cz, co bude s posledním zástupcem strany Věci veřejné ve vládě ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským, premiér neodpověděl.

Podporu chce hledat mezi všemi koaličními poslanci i bývalými poslanci Věcí veřejných. "Hledáme podporu každého, komu jde o program," komentoval to místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Premiér už po Bártově rezignaci řekl, že není spokojen s prací některých ministrů a vládu chce během jara obměnit.

Později odpoledne odjel na Hrad, kde o situaci ve vládě jednal přibližně hodinu s prezidentem Václavem Klausem. "Pan premiér informoval pana prezidenta o nastalé situaci a vzájemně se domluvili, že další krok bude učiněn v pondělí," řekl Aktuálně.cz prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Bártova rezignace totiž zatím není ještě "na papíře". Oficiální dokument ponese premiér na Hrad právě na začátku týdne.

Z Hradu jel premiér rovnou do Poslanecké sněmovny, kde se sešel s kolegy z grémia své strany. Připravovali strategii na večerní jednání koalice. První schůzka představitelů koaličních stran o tom, kdo z ministrů zůstane a kdo odejde, začne na Úřadu vlády v osm hodin večer.

Nečas pochybuje o VV na vnitru

V této souvislosti zaútočil na Věci veřejné, když prohlásil, že události kolem Bárty otevírají debatu, nakolik je možné, aby v nejvyšších funkcích působili lidé spojení s bezpečnostní agenturou.

Strana napojená na ABL by podle něj neměla vést resort vnitra, jenž má na starosti předseda VV Radek John.

John se proti vyjádření ohradil. Na ministerstvu vnitra podle něj není vůbec nikdo z ABL. "Policie má nezávislého policejního prezidenta. Já se nemohou vměšovat do žádného vyšetřování, a tudíž mě připadá zcela na místě říci, že tento požadavek se nekryje s realitou," prohlásil.

"Žádný z členů vlády už nemůže věřit tomu, že jejich vláda bude protikorupční, pokud v ní bude ministrem vnitra Radek John," nechala se odpoledne slyšet Kristýna Kočí, kterou VV ve čtvrtek vyloučily. Dodala, že John byl o pokusu ji zkorumpovat informován a nic neudělal. "Věřím tomu, že žádný občan nemůže chtít, aby takovýto člověk byl ministrem vnitra," dodala.

"Vítáme odstoupení Bárty, to ale neznamená, že je vše vysvětleno," řekl pro změnu předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. S Nečasem avizovanou obměnou kabinetu podle něj není nutné čekat.

Veletoče v Bártově partaji

Partnery ale Nečas ujistil, že na vládní úrovni nadále počítá s koaličním půdorysem ODS, TOP 09 a VV. "Je ale nepřístupné, aby práci této vlády dominovaly skandály a osobní spory," zdůraznil.

Věci veřejné, nejmenší koaliční partaj, řeší vnitrostranickou krizi poté, co její poslanec a někdejší předseda Jaroslav Škárka nařkl Bártu z uplácení. Ten si údajně kupoval jeho loajalitu. Ve čtvrtek přišla se stejným obviněním i předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí. Té měl Bárta dát půl milionu.

Oba byli vyloučeni z poslaneckého klubu, Škárka i ze strany. Klub rovněž opustil expolicista Stanislav Huml, který se do sněmovny dostal jako nestraník na kandidátce VV.

 

Právě se děje

Další zprávy