Krize prohlubuje propast mezi Prahou, Čechami a Moravou

Petr Holub
10. 7. 2009 23:20
Češi mají za sebou první fázi krize a stejně jako jiní Evropané s napětím čekají, jestli na podzim přijde nový náraz, anebo zotavení.
Morava se oproti Čechám v krizi více ekonomicky propadá. Ostravsko také.
Morava se oproti Čechám v krizi více ekonomicky propadá. Ostravsko také. | Foto: Eva Matějková

Praha - Česko se stává třírychlostní ekonomikou.

V hlavním městě žádná krize nenastala, práce je dost a mzdy rostou.  Zbytek Čech čelí ekonomickým potížím relativně úspěšně. A Morava se propadá.

Za stejnou práci dnes dostanete na střední Moravě necelé dvě třetiny platu, který mají Pražáci. Ještě loni to bylo přes tři čtvrtiny.

Dostanete také o desetinu méně než v průměrném českém kraji. Přitom ještě loni se daly rozdíly ignorovat.

Údaje Českého statistického úřadu o platech potvrzují, jaké konkrétní důsledky má nezaměstnanost, která na Moravě roste proti Čechám dvojnásobným tempem.

Zatímco byl od prosince na Olomoucku či Ostravsku propuštěn každý pětadvacátý zaměstnanec, v jižních Čechách či na Plzeňsku to byl jen každý padesátý. V Praze přišla o práci setina lidí.

Podívejte se, jak zasáhla krize váš region. Grafika ZDE, text pokračuje pod ní

O deset let zpátky

První díl krize obnovil situaci z počátku desetiletí, kdy důsledky recese silněji zasáhly Moravu. Východ republiky ztrátu úspěšně doháněl během konjunktury v letech 2005-2007, dnes se trend opět láme.

Obavy z budoucnosti způsobily, že se méně staví a že se lidé také méně stěhují. Pokud se něčeho takového odváží, zpravidla míří z Moravy do Česka.

Výjimkou je Brno s okolím, které se vyrovná regionům, jakými jsou jižní, západní a východní Čechy.

Čechům nahrává i to, že mohou během průmyslového propadu spoléhat na lépe rozvinuté služby. Svědčí o tom turistická data, podle kterých o návštěvníky nemají nouzi v Praze, Karlových Varech, jižních Čechách a Krkonoších.

Sever na šikmé ploše

Během šesti měsíců, kdy Aktuálně.cz bilancuje dopady krize, se rozdíly mezi Čechy a Moravou neustále zvětšují. Vedle jižní Moravy, která se drží na "české" úrovni, jsou další výjimkou z pravidla severní Čechy, konkrétně Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj.

Krize tam odhalila trvalé problémy s kvalitou životních podmínek. Rostoucí nezaměstnanost vyhání obyvatele do jiných regionů, na rozdíl od Moravy tam ale ještě nesnižuje platy. Severočeskému venkovu pomáhá blízkost prosperujících krajů na jihu, oproti Moravě ale může nakonec jít pouze o fázové zpoždění.

 

Právě se děje

Další zprávy