Kritizovaný zákon o zdrojích energie dostal zelenou

Domácí Domácí
9. 11. 2011 11:11
Koalici podpořila KSČM, proti je ČSSD a provozovatelé všech typů obnovitelných zdrojů
Nakonec se koalice ruku v ruce s opozicí domluví. Alespoň na přesčasech.
Nakonec se koalice ruku v ruce s opozicí domluví. Alespoň na přesčasech. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový zákon o podporovaných druzích energie dostal ve sněmovně zelenou a nyní míří do Senátu.

Norma z dílny ministerstva průmyslu je přitom pod palbou kritiky ze strany provozovatelů všech typů obnovitelných zdrojů.

Proti zákonu ve sněmovně vystupovala hlavně ČSSD.

Například podle jejího poslance Jana Látky zákon hrubě odporuje evropskému právu podpory obnovitelných zdrojů energie. Normu ve finále podpořili koaliční poslanci a zákonodárci KSČM, sociální demokraté byli až na výjimky proti nebo se zdrželi.

Sněmovna nakonec nehlasovala o kritizovaném návrhu hospodářského výboru, který usnadňoval vyjímání půdy ze zemědělského půdního fondu mimo jiné pro stavby v průmyslových zónách.

Zpravodaj k návrhu Milan Urban (ČSSD) to vysvětlil tím, že podle názoru zpravodajů sněmovních výborů jde o přílepek, tedy změnu nesouvisejícího zákona. Ústavní soud již před několika lety takovou praxi poslancům zakázal

Bursík: Kocourek hraje do rukou ČEZ

Kvůli novému zákonu se už v úterý na premiéra Nečase obrátil otevřeným dopisem bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

Ministerského předsedu upozorňuje, že ministr Martin Kocourek byl podle něj pravděpodobně klientelisticky propojen s ČEZ, což má podle něj vliv na to, jak nový zákon o podporovaných zdrojích energie vypadá.

Zákon podle Bursíka obsahuje řadu ustanovení, která znemožní menším výrobcům elektrické energie z obnovitelných zdrojů získat úvěr pro finanční zajištění své budoucí investice.

"Vítězem tohoto neférového konkurenčního boje se pak stane ČEZ, který spolu s několika velkými elektrárenskými společnostmi bude jediným, kdo bude mít dostatek vlastních investičních prostředků pro investice do nových instalací obnovitelných zdrojů energie," napsal Bursík Nečasovi.

 

Právě se děje

Další zprávy