O křeslo šéfa lidovců bude usilovat Jan Bartošek, získal nominaci na jihu Čech

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
19. 10. 2018 10:37
Pavla Bělobrádka by v čele lidovců mohl nahradit poslanec Jan Bartošek, kterého do funkce navrhla jihočeská buňka. V pondělí oznámí, zda výzvu přijme. Mohl by se mu postavit místopředseda Marian Jurečka nebo poslanec Marek Výborný.
Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.
Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. | Foto: Tomáš Cetkovský

Praha - Křeslo předsedy KDU-ČSL se pokusí získat šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek. Ve čtvrtek večer získal první nominaci ze svého jihočeského regionu.

"Dostal jsem nominaci na předsedu KDU-ČSL od Jihočechů. Velmi si této důvěry vážím," zveřejnil poslanec Bartošek na Twittteru.

Bartošek je poslancem druhé volební období. Ve sněmovně se věnuje například bezpečnosti nebo je ve skupině, která na ministerstvu průmyslu a obchodu připravuje podle vzoru jiných vyspělých zemí nový zákon na ochranu investic. To je legislativa, jež má ochránit strategické části českého průmyslu před rizikovými penězi ze států mimo Evropskou unii. Analýza, z níž ministerstvo vychází, mezi takové řadí třeba Rusko nebo Čínu.

Nynější předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se rozhodl skončit ve své funkci již před časem. Oficiálně oznámil, že už nebude kandidovat, mezi prvním a druhým kolem senátních voleb. "Nebudu kandidovat na předsedu bez ohledu na to, jak dopadnou senátní volby," uvedl minulý týden.

Současný šéf strany Bělobrádek kandidoval do Senátu na Náchodsku, ale nakonec ho porazil občanský demokrat Martin Červíček.

Zájemců je více

Vedle Bartoška se o pozici šéfa KDU-ČSL bude nejspíše ucházet také nynější dvojka strany a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka a není vyloučená ani kandidatura třeba poslance Marka Výborného, který je členem například mandátového a imunitního výboru. Opakovaně se v minulosti pokoušel uspět také senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek.

Volby nového vedení jsou zatím plánované na březen příštího roku.

VIDEO: Strana potřebuje novou dynamiku, říká Bělobrádek

Strana potřebuje novou dynamiku. Chci se víc věnovat rodině, přiznává poražený předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Video: Radek Bartoníček, František Grossmann
 

Právě se děje

Další zprávy