Krejčíř tajené směnky zveřejní v lednu

ČTK
18. 12. 2005 14:40
Praha/Seychely -  Krejčíř hodlá zveřejnit kopie směnek dokazující dluh ČSSD do Vánoc.  

V telefonickém vstupu v pořadu televize Prima Nedělní partie prohlásil uprchlý podnikatel Radova Krejčíř, že kopie směnek dokazujících úplatkářskou aféru ČSSD a jejího bývalého šéfa Stanislava Grosse do Vánoc.

Další důkazy prý budou zveřejňovány na internetových stránkách nebo prostřednictvím médií na hned na počátku roku. 

To, že směnky nebyly zveřejněny v jeho knize, jak původně sliboval, vysvětlil tím, že v ní na doporučení právníků změnil v textu jména, a směnky by tím pádem nekorespondovaly "hlavně se jménem Grosse".

Pravost směnek podle Krejčíře nyní posuzuje mezinárodní organizace a Krejčíř předpokládá, že během krátké doby bude schopen doložit znalecký posudek Grossova podpisu.

Krejčíř, který je podezřelý z rozsáhlé majetkové trestné činnosti a přípravy vraždy celníka, uprchl v červnu policistům při prohlídce jeho domu. Od té doby je i s rodinou na Seychelských ostrovech.

V říjnu v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes prohlásil, že v roce 2002 půjčil sociální demokracii 60 milionů korun za slib, že mu strana pomůže mimo jiné získat státní podnik Čepro. Tvrdil, že peníze v hotovosti předal svému obchodnímu partnerovi Jakubovi Konečnému, který je poté půjčil ČSSD.

Konečný Krejčířovi vystavil směnku, jež je splatná v březnu 2006. Druhou směnku prý podepsal Konečnému tehdejší místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Krejčíř má údajně originál směnky Konečného, který je nezvěstný, a kopii směnky Grosse.

Premiér Jiří Paroubek dnes novinářům řekl, že "uvítá, když se (Krejčíř) vrátí a bude vypovídat," a dodal, že on sám se toho nebojí a nemyslí si, že by se toho měla bát ČSSD. Vedení ČSSD začátkem listopadu Krejčíře kvůli výrokům o směnkách veřejně označilo za lháře a zbabělce.

 

Právě se děje

Další zprávy