Krajské organizace ČSSD chtějí v čele strany Sobotku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 2. 2013 15:44
Bohuslav Sobotka má před březnovým sjezdem strany jasnou podporu
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha- Nynější předseda nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka má před březnovým sjezdem ČSSD jasné nominace pro své setrvání v čele sociálních demokratů.

Tento týden schůzí středočeské ČSSD maraton krajských nominačních konferencí skončil. Do vedení strany získal po Sobotkovi nejvíce nominací jihomoravský hejtman Michal Hašek, navržen byl také Lubomír Zaorálek.

Plyne to z informací, které ČSSD zveřejnila na své webové stránce. O nové podobě vedení opoziční strany, která v lednovém průzkumu CVVM dosáhla na 38 procent voličské přízně, se rozhodne v březnu v Ostravě. Na 37. sjezd se tam do někdejšího plynojemu, nyní moderní haly Gong 15. a 16. března sjede více než 600 delegátů a delegátek strany.

Na sjezd je pozván také někdejší předseda ČSSD a nynější čestný předseda vlastní Strany práv občanů - zemanovci Miloš Zeman, který jen o týden dříve složí v Praze prezidentskou přísahu.

Pro nové stranické vedení bude právě vztah s novou hlavou státu klíčový. Zeman se se sociální demokracií nerozešel v dobrém poté, co mu strana na Pražský hrad nepomohla v parlamentní volbě prezidenta v roce 2003. Nyní do prezidentského křesla míří se silnějším mandátem od voličů. Je přitom pravděpodobné, že právě ČSSD bude po volbách v roce 2014 sestavovat novou vládu.

Zeman už dal několikrát najevo, že mu jako přirozená připadá spolupráce ČSSD s "jeho" SPOZ, která už nyní existuje na krajské úrovni. Zatím neparlamentní zemanovci by mohli s nástupem svého "otce zakladatele" na Hrad promluvit po volbách také do celostátní politiky.

"Chci být prezident, který nebude nadržovat žádné, opakuji žádné politické straně," zdůrazňoval Zeman v rozhovorech krátce po svém zvolení. Pozorovatelé ale připomínají, že pokud ze strany nynějších lídrů ČSSD třetí český prezident cítí nějakou minulou křivdu, mohl by případnému sociálnědemokratickému premiérovi z Hradu "zatápět".

V roce 2014, do kterého nový předseda ČSSD stranu povede, se budou konat také volby do Evropského parlamentu a volby komunální i senátní. Sociální demokraté se netají cílem dostat se do vlády. V roce 2012 vyhráli senátní i krajské volby. Nyní mají v Senátu nadpoloviční většinu a 11 ze 13 hejtmanů.

 

Právě se děje

Další zprávy