Kraje se bojí sociální reformy, chtějí ji v roce 2014

ČTK ČTK
3. 3. 2011 15:53
Převod financování sociálních služeb na kraje prý může způsobit chaos v systému
Návrh na odložení změn o dva roky připravil Zdeněk Škromach
Návrh na odložení změn o dva roky připravil Zdeněk Škromach | Foto: Jan Langer

Praha - O dvouletý odklad změn ve financování sociálních služeb začaly společně usilovat rada zdravotně postižených, asociace krajů a asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Nesouhlasí s tím, aby se od příštího roku přesunulo rozhodování o penězích ze státu na kraje, jak chce zavést novela zákona o sociálních službách, která je součástí chystané sociální reformy ministra práce.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) už připravil návrh, podle něhož by se změny odsunuly na rok 2014.

Autoři novely zákona o sociálních službách tvrdí, že změny zvýší efektivitu a hospodárnost. Upravit se má třeba systém dotací.
Stát letos vyčlenil 6,1 miliardy korun, o které se mohli poskytovatelé služeb ucházet.

Kraje by jim měly rozdělit ještě přes 2,4 miliardy korun. Na příspěvcích pro postižené a seniory, kteří si za ně mají potřebné opatrování pořizovat, stát vydá ročně přes 19 miliard.

Podle Škromacha není jasné, jak by financování sociálních služeb vlastně od roku 2012 mělo vypadat.

"Zkušenosti z minulých let ukazují, že je snaha peníze krátit," uvedl místopředseda Senátu. Jeho novela ministerské novely je už připravena. Obsahuje jediný údaj. Číslovku 2012 nahrazuje číslem 2014. Do tohoto roku by prý mělo být jasné, jak by se měly dotace poskytovat a kolik by na ně mělo být.

Krása: Může nastat chaos

Šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása se obává, že by mohl kvůli převodu financování na kraje zavládnout v systému chaos a nastat "rakouský model". V alpské republice si o sociální politice rozhodují jednotlivé spolkové země a úroveň péče se v nich prý liší. "Máme velké obavy, že kraje by neměly dost prostředků na zajištění kompletní sítě služeb," uvedl Krása.

Sociální reforma mění několik zákonů a počítá se změnami v sociálních dávkách a příspěvcích i v jejich vyplácení. Nově by je měly vydávat úřady práce. Zákon, který se změnou sítě úřadů počítá, prezident v únoru vetoval. Poslanci by o normě měli jednat znovu na své schůzi, která začne 15. března. Dá se očekávat, že veto hlavy státu přehlasují.

 

Právě se děje

Další zprávy