Kouřit v hospodě? Do konce roku bez problémů

Martina Macková
9. 4. 2008 17:15
Autoři přepsali zákon, zákaz kouření může být měkčí
Poslanecké hloučky.
Poslanecké hloučky. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejméně do konce roku se bude v českých hospodách a restauracích moci kouřit jako o život.

Autoři zákona, který by to mohl zakázat, plánují, že by se norma měla schválit až v létě a platit by mohla začít nejdříve v lednu příštího roku. Zákaz přitom mohl přijít dříve. Poslanci ale zákon těsně před závěrečným hlasováním vrátili k dalšímu jednání.

Autoři jej sice během dvou týdnů zcela přepsali, ale rozhodli se dát zákonodárcům čas na to, aby si zákon mohli pořádně nastudovat a vyjádřit se k němu. Výsledkem má být konsenzus většiny poslanců.

Čtěte také: Kuřácký zákon je přepsaný, absolutní zákaz v něm není

Může stát zakazovat?

Evropské i mimoevropské země přitom s omezeními kuřáků neváhají. Kouření už v restauracích zakázala například Velká Británie, Irsko, Francie, Itálie, Norsko, Finsko, Švédsko, zákaz platí také v USA a Kanadě.

Naposled zákaz odhlasovali v Turecku a Mexiku, Slovákům leží zákaz v parlamentu.

Zákon dnes projednal zdravotní výbor, který projednávání přerušil a čeká na připomínky a vyjádření dalších výborů. Poslanci z hospodářského výboru se k němu vyjádří nejdřív v květnu. Jeden z autorů, poslanec Boris Šťastný (ODS), plánuje, že by sněmovna mohla zákon schvalovat v létě, platit by měl od ledna.

Poslanci se nejspíš v debatách zadrhnou na filozofických problémech. A připomínkami budou řešit, jestli stát příliš nezasahuje do "svobody podnikání". Odpůrci absolutního zákazu kouření v restauracích totiž argumentují tím, že stát poškodí podnikatele. A ti by si měli sami rozhodnout, jestli jejich podnik bude kuřácký, nebo nekuřácký.

Poslanec Šťastný to nazývá "mýty" a snaží se je u kolegů vehementně vyvracet. "Ne každý zákaz musí vést k omezení svobody člověka. Jde o to, jestli je oprávněný, nebo není. Je to jako když stát řekne, že se po silnici bude jezdit vpravo. Je to ve prospěch všech," vysvětluje Šťastný.

"Stát legalizoval výrobu, distribuci a prodej a tím pádem užívání jediné návykové látky, která způsobuje závislost a prokazatelně také zdravotní problémy, nemoc i smrt. Proto i stát reguluje výrobu, prodej, reklamu a jejich užívání tam, kde očekává masivní škody a tam, kde nelze vyčlenit svobodu jednotlivce," míní poslanec.

Nezájem o zákon

I když průzkumy veřejného mínění ukazují, že si lidé absolutní stop kuřákům v restauracích přejí, poslanci mají rozdílné názory. Naposled zastavili zákon před konečným hlasováním se zdůvodněním, že nerozumí mnoha navrženým změnám. Když je ale chtěli autoři vysvětlit, politici neměli zájem.

Speciální jednání podvýboru pro civilizační nemoci a závislosti, které mělo být pojato jako seminář o novele protikuřáckého zákona, v úterý skončilo fiaskem. Přišlo jen pět poslanců.

Ovšem z toho dva autoři zákona, zpravodaj, předsedkyně a místopředsedkyně podvýboru.

"Je škoda, že je tady tak málo kolegů. Když poslanci vrátili zákon s hlavním argumentem, že se málo seznámili s pozměňovacími návrhy a neorientují se," řekl autor zákona Boris Šťastný (ODS).

Pětice se sice shodla, že zákon je potřeba, jak důrazný ale bude zákaz kouření v restauracích a třeba i na zastávkách autobusů, se teprve uvidí. "Sama jsem kuřák, ale nemám ráda, když mi někdo kouří při jídle. Myslím, že se musím domluvit na nějakém zákazu, je jasné, že chceme všichni něco změnit," řekla předsedkyně podvýboru poslankyně Jiřina Fialová (KSČM).

 

Právě se děje

Další zprávy