Korupci nedáme. Poslanci torpédují zákon o zakázkách

Petr Holub
5. 10. 2011 17:38
Likvidaci novely o veřejných zakázkách plánují někteří politici hlavně z řad ODS a ČSSD
Někteří poslanci dělají, co mohou, aby kontrolu veřejných zakázek komplikovali.
Někteří poslanci dělají, co mohou, aby kontrolu veřejných zakázek komplikovali. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někteří politici ČSSD plánují likvidaci vládní novely o veřejných zakázkách.

V čele odporu jsou členové ODS Baštýř, Staněk a Sivera. Novela zákona o veřejných zakázkách je přitom jedním z klíčových kroků ve vládní protikorupční strategii.

V kanceláři hospodářského výboru sněmovny se k vládní předloze sešlo devadesát pozměňovacích návrhů. Výbor o nich poprvé jednal už ve středu.

Pokud by návrhy z dílny ODS a ČSSD prošly výborem a poté i sněmovnou, otevíral by zákon korupční možnosti ještě více než dosud.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), který novelu zákona napsal, proto změny z větší části odmítá. Přesto se snažil vyjít kritikům vstříc a sám připravil komplexní pozměňovací návrh, kde některé paragrafy zmírnil.

Zákon chtějí naopak ještě víc než Jankovský zpřísnit poslanci TOP 09. Také jejich změny ministr odmítl.

Nechte nám losovačky

"Hledáme pravidla, která by zajistila co nejširší konkurenci, aby veřejná zakázka nemohla být šitá na jednoho dodavatele," popsal ministr Jankovský hlavní účel své novely.

Proto chce zakázat tzv. užší výběrové řízení, do kterého se pět vhodných uchazečů vybíralo tzv. "losovačkou". Ruší kvalifikační předpoklady, které zpravidla znemožňovaly účast menším firmám. Snižuje hranici pro tzv. podlimitní zakázky, na které se nemusí vyhlašovat veřejná soutěž na jeden milion, resp. na tři miliony pro stavební zakázky.

Sám Jankovský z některých záměrů ustoupil. Jeho komplexní návrh například připouští, že může proběhnout veřejná soutěž, kam se přihlásí jen dva zájemci. Užší výběrová řízení umožnil armádě a policii.

Mnohem dál šli v revizích Jankovského návrhu poslanci hospodářského výboru. Občanští demokraté Pavel Staněk, František Sivera a Petr Bendl žádají společně s Milanem Urbanem (ČSSD) zrušení většiny Jankovského návrhů.

Právo pořádat losovačky musí podle Staňka a Sivery zůstat všem úřadům, finanční limity pro zakázky malého rozsahu mají zůstat na současných dvou, resp. šesti milionech a kvalifikační předpoklady se mají využívat i nadále.

Jménem monopolů

Bendl s Urbanem žádají obdobné úpravy, ovšem pouze pro tzv. sektorové zadavatele. Jde o firmy, které mají přirozený monopol, tedy výrobce elektřiny a tepla, dodavatele plynu a vody nebo provozovatele veřejné dopravy.

Z pohledu obou poslanců není důvod používat stejně přísná měřítka například na ČEZ či pražský dopravní podnik jako na ministerstvo průmyslu nebo pražský magistrát.

Právě u Bendlových a Urbanových návrhů ministr Jankovský připouští, že jejich schválení nesníží kvalitu samotného zákona.

50 procent víceprací

Někteří poslanci jdou ještě dál a chtějí zmírnit dokonce platnou verzi zákona ještě před Jankovského úpravou.

Nejradikálnější je jihočeský poslanec Václav Baštýř (ODS). Korupční prostor při veřejných zakázkách dnes otevírá možnost tzv. víceprací, které přidělují anonymní státní či krajští úředníci stavebníkům bez soutěže. Dosud směli zvýšit cenu zakázky o pětinu, Baštýř doporučuje zvýšit limit na polovinu.

Baštýř rovněž navrhuje několik nových paragrafů, které umožňují, aby si každý úřad mohl objednávat konzultační služby bez veřejné soutěže.

Podobná úvaha stojí za návrhem, pod kterým jsou podepsaní poslanci Sivera (ODS) a Milan Šťovíček (VV), kteří vystupují jménem právnické lobby.

Navrhují vytvořit speciální kategorii poradenských firem s názvem "administrátoři veřejných zakázek". Takové firmy by musely splnit určité kvalifikační předpoklady a úřady by mohly jejich služby využívat, aniž by na ně vypsaly veřejnou soutěž.

Ve středu odpoledne ovšem Milan Štovíček rozeslal prohlášení, ve kterém se od návrhu distancuje.

"Nikdy jsem žádný pozměňovací návrh k uvedenému zákonu nepodal a ani nepodepsal. Nikdy jsem také s nikým o podobném návrhu nejednal, a naopak bych takový návrh zásadně odmítl," reagoval.

"Tento pozměňovací návrh, jak jsem si dnes ověřil na hospodářském výboru sněmovny, podal Jan Šťovíček z advokátní kanceláře KŠD Šťovíček. S touto osobou mně nepojí žádný příbuzenský ani jiný vztah, stejně jako jsem nevěděl o jeho iniciativě ve vztahu k novele zákona o veřejných zakázkách," tvrdí.

K záměně jmen podle něj došlo ze strany administrativní složky hospodářského výboru sněmovny, kde bylo místo jména Jan Šťovíček jako autora tohoto pozměňovacího návrhu k novele zákona o veřejných zakázkách, uvedeno jeho jméno.

Sociální demokrat Josef Tancoš kope za vodárenské firmy, které by se podle něho neměly řadit mezi sektorové zadavatele. Pak by nemusely vypisovat žádné veřejné soutěže.   

Poslední spravedlivý

K větší přísnosti naopak ministra Jankovského vyzývají poslanci TOP 09.

V pozměňovacím návrhu doporučují, ať se vrátí ke svému záměru, že se musí předběžně zveřejňovat i zakázky malého rozsahu. Tím se zajistí dostatečná publicita a větší účast ve veřejných soutěžích. Jankovský od svého úmyslu ustoupil s tím, že nechce zvyšovat administrativu obcím.

TOP 09 chce prosadit také pravidlo, podle kterého platí smlouva na veřejnou zakázku až od chvíle, kdy je zveřejněna v Registru veřejných zakázek. Tím chtějí Schwarzenbergovi lidé otevřít větší prostor pro kontrolu.

Pokud například šéf Ředitelství silnic a dálnic podepíše nevýhodnou smlouvu, získá napříště ministr dopravy před zveřejněním dost času, aby smlouvu korigoval a zabránil ztrátám pro státní pokladnu.     

 

Právě se děje

Další zprávy