Kongres ODS začal. Rozhodne ho Klaus a dvě noci

Kateřina Eliášová
5. 12. 2008 18:32
Odpovědi na deset otázek před kongresem ODS
Kongres ODS: ilustrační foto
Kongres ODS: ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Krátce po 17. hodině začal v Praze třídenní kongres Občanské demokratické strany, který si v neděli zvolí nové vedení.

Bude ve znamení souboje mezi stávajícím předsedou strany Mirkem Topolánkem a 1. místopředsedou Pavlem Bémem.

Pro stranu je kongres klíčový. V ODS se po drtivé porážce v krajských a senátních volbách rozpoutala diskuse o tom, v jakém stavu se vlastně nejsilnější strana nalézá a jaká je její budoucnost.

Povolební analýzy ukázaly, že porážku nešlo odvrátit.

Ve chvíli, kdy sociální demokraté dokázali své voliče mobilizovat kritikou reforem, neměla hlavní vládní strana protizbraň. Ani větší snaha pravice by podle expertů o mnoho lepší výsledek nepřinesla.

ODS teď bojuje nejen o svoji budoucnost, ale i o buduocnost trojkoaliční vlády a reforem.

Deník Aktuálně.cz se pokusil odpovědět na 10 klíčových otázek, které budou součástí kongresové diskuse.

Diskutujte: Kam se po víkendovém kongresu vydá ODS?

1. Opravdu vyhraje Mirek Topolánek?

Mirek Topolánek je favoritem podle toho, jakou dostal podporu v jednotlivých regionech. Má podporu 11 regionů, přičemž ve dvou - v jižních a středních Čechách - se delegáti konference nevyslovili pro nikoho. Pavel Bém byl podpořen pouze v Praze.

V on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz však dnes upozornil Stanislav Balík, vedoucí katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně a spoluautor studie analyzující podzimní volební porážku ODS, že do volby předsedy může silně zasáhnout prezident Václav Klaus, který bude mít na kongresu projev.

Čtěte podrobně: Online rozhovor čtenářů Aktuálně.cz se Stanislavem Balíkem

Podobně v pátek ráno v České televizi připomněla někdejší místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, že volby na kongresu nejvíce ovlivňují dohody, které se uzavírají při neformálních nočních jednáních mezi jednotlivými dny kongresu. Delegáty kongresu ODS letos čekají takové noci dvě. Z pátku na sobotu a ze soboty na neděli.

Z výpovědí politiků ODS, jak je celé týdny před sjezdem monitorovalo Aktuálně.cz, vyplývá, že řada z nich nechce Topolánka a s ním i jeho vládu potopit před českým předsednictvím Evropské unii. Proto pro něj budou hlasovat i ti, kterým se jeho styl politiky přiliš nezamlouvá.

Koncept Pavla Béma - jak ho oznámil - je nová menšinová vláda ODS.

2. Bude Topolánek - v případě výhry - spolupracovat s Bémem?

Mirek Topolánek krátce předtím, než se před televizními kamerami vyjádřil k nepříznivému výsledku voleb pro ODS.
Mirek Topolánek krátce předtím, než se před televizními kamerami vyjádřil k nepříznivému výsledku voleb pro ODS. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Spolupráce Béma s Topolánkem by byla téměř nemožná, to si delegáti kongresu uvědomují. Sám Topolánek v jednom z novinových rozhovorů naznačil, že si něco takového nedovede představit.

Bezprostředně po kongresu svolá Mirek Topolánek jistě grémium ODS a nepochybně i výkonnou radu. Straníci od Topolánka očekávají jasnou definici směru, kudy by se měla nejsilnější vládní strana v nadcházejících týdnech a měsících ubírat.

Nepochybně budou chtít od Topolánka slyšet také to, jak chce docílit volebního vítězství v parlamentních volbách v roce 2010.

Čtěte také: Topolánek se pustil do boje. Za sebe a za vládu

3. Co udělá Bém, pokud vyhraje?

Téměř jistě by skončil trojkoaliční projekt. Bém preferuje menšinovou vládu ODS.

Bez opozice by ale takový kabinet existovat nemohl, proto by Bém zahájil vyjednávání s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem.

Ten na jedné straně vyjednává s Topolánkem o klidu zbraní během českého předsednictví, na druhé straně opakuje, že preferuje předčasné volby. A kvůli nim - jak říká - by byl ochoten dočasně tolerovat menšinovou vládu.

Čtěte také: Bém odkryl plány. Chci menšinovou vládu ODS, říká

4. Může se ODS po kongresu rozštěpit? Budou z klubu odcházet další poslanci?

I největší odpůrci Mirka Topolánka veřejně před kongresem říkali, že nechtějí ODS opustit, i když čestný předseda a zakladatel ODS Václav Klaus (v případě Topolánkova vítězství) zpřetrháním vztahů se svou stranou hrozí.

ODS si nese stigma zrady po událostech z roku 1997, když část významných straníků odešla na protest proti tomu, že strana žila z černých peněz a Václav Klaus finanční podvody bagatelizoval.

Může se stát, že se po kongresu v ODS vytvoří "platforma nespokojených", která bude nové vedení kritizovat.

Zřejmě o sobě dá vědět i v Parlamentu, například při hlasování o Lisabonské smlouvě. Odchod dalších poslanců z klubu ODS proto není vyloučen. Zejména tehdy, pokud kongres nepřijme usnesení zakazující poslancům pro Lisabonskou smlouvu hlasovat.

Někteří komentátoři českých novin, kteří věří Topolánkovi, už premiérovi doporučují, aby v případě vítězství na kongresu vyzval své kritiky k založení stranické názorové frakce.

Čtěte také: Nebojím se, že Klaus rozloží ODS, tvrdí Topolánek

5. Může kongres způsobit pád Topolánkovy koaliční vlády? Bude vláda po kongresu obměněna?

Topolánek chce v koaličním vládnutí pokračovat, Bém ne - jak již bylo uvedeno výše.

Jestli v prvním případě zůstane kabinet ve stejném složení, ukáže až diskuse na kongresu a nepochybně i Topolánkovo jednání s novým grémiem ODS a s koaličními partnery.

Informace o změnách už se objevily - padají jména ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, Jiřího Pospíšila nebo Aleše Řebíčka, ale žádné z nich není potvrzeno.

Jeden ze členů vlády Aktuálně.cz naznačil, že Topolánek uvažuje i o variantě neměnit nic, a to právě kvůli předsednictví země Evropské unii.

Čtěte také: Premiér chce měnit ministry. Kdo mu nejlépe sloužil?

6. Jak ovlivní kongres Václav Klaus?

Jistě ovlivní část nerozhodnutých volitelů. Klaus má ještě stále ve straně vliv, byť už ne tak silný jako dříve. Bude hodně záležet na jeho projevu, který přednese v sobotu dopoledne, nejspíš jako první z pozvaných hostí.

O jeho roli na kongresu mluvil na Aktuálně.cz již zmíněný expert Stanislav Balík.

"Vystoupení Václava Klause může mít zcela jistě velký vliv," uvedl v jedné z odpovědí. "Nicméně nejsem schopen rozhodnout, zda to bude vliv dostatečný na změnu stávajících stranických poměrů. Hodně záleží na tom, jaký to bude projev, co v něm zazní, jaký bude mít tón apod. Snadno se totiž může stát, že se "smečka" semkne za svým vůdcem, bude-li cítit nespravedlivou křivdu."

Čtěte také:

Topolánek se bojí, že přijedu na kongres, míní Klaus
On line rozhovor čtenářů Aktuálně.cz se Stanislavem Balíkem
Klaus nakonec na kongres ODS přijede. Promluví v sobotu

7. Opustí Klaus stranu, pokud vyhraje Topolánek?

Grémium ODS se vyslovilo pro to, aby vládní koalice i přes neúspěch ve volbách pokračovala, oznámil Mirek Topolánek.
Grémium ODS se vyslovilo pro to, aby vládní koalice i přes neúspěch ve volbách pokračovala, oznámil Mirek Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát

Politici z ODS poukazují na to, že Klaus takto "odcházel" už vícekrát. Může se ale skutečně stát, že Klaus stranu demonstrativně opustí na protest proti volbě Topolánka.

Část ODS varuje, že s odchodem otce-zakladatele může jít strana ke dnu. Tyto názory jsou ovšem spíše v menšině.

Jeden Klaus - starší syn Václav - už svůj odchod odejít z ODS veřejně oznámil. "Klobouk, hůl do ruky a tradáá pryč. Tohle už fakt volit nebudu," napsal ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Čtěte také:

Bez Klause by ODS mohla jít ke dnu, říká část poslanců
Blog Václava Klause mladšího

8. Dokáže ODS vyhrát znovu s Topolánkem volby?

Volební průzkumy a také povolební analýza, kterou si nechala zpracovat ODS, teď ukazují, že je spíše vyhraje Jiří Paroubek.

Premiér by musel znovu získat přízeň voličů, a to nejen tvrdého voličského jádra. Bude muset opětovně nalákat středové voliče, o které ODS přišla.

Obecně je jeho vláda vnímána spíše negativně. Šance, že se voliči rozhodnou pro stranu, která je zklamala, je malá. Šancí by mohl být nový lídr.

Část ODS se proto už teď chce pojistit, a tak navrhuje schválit novému vedení mandát jen na jeden rok. V případě Topolánkovy prohry při volbách do Evropského parlamentu či jiného "Topolánkova kiksu" by pak vyvolala volební kongres. Z něj by poté vzešel nový lídr.

Čtěte také: ODS analyzuje svůj pád. Češi jsou levicový národ, tvrdí

9. Má Topolánek šanci po kongresu prosadit ještě nějaké reformy?

Bez dohody s opozicí to půjde velmi ztěžka. Julínkova zdravotní reforma naráží na odpor lidovců i zelených.

Foto: Ondřej Besperát

Topolánek chce taky prosadit důchodovou reformu, změny u policie a ve školství. Ve sněmovně ale už nemá koaliční většinu 101 hlasu, a to ani s přeběhlíky.

Topolánek ohlásil, že pokud nebude možné reformy prosadit, jeho kabinet končí.

Čtěte také: Na kongresu chci projít soutěskou smrti, říká Topolánek

10. Uzavře Topolánek s ČSSD smlouvu o neútočení během předsednictví EU?

V tuto chvíli se o to jeho vyjednavači pokoušejí. Sám ale přiznává, že případná dohoda nebude mít dlouhého trvání a selže ve chvíli, kdy strany začnou kampaň do eurovoleb.

Paroubek chce předčasné volby a schválení Lisabonské smlouvy. Nadto chce zahájit diskusi o zavedení eura.

Případná dohoda s ČSSD bude jistě tématem kongresu. Až ten dá Topolánkovi mandát podobnou dohodu uzavřít nebo ne.

Čtěte také: Topolánek hledá spojence. Pomůže Paroubek?

 

Právě se děje

Další zprávy