Konference VV: Bez koaličních partnerů a dalších hostů

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
28. 5. 2011 13:35
VV řeší, zda vůbec zůstat ve vládě
Z kuloárů...
Z kuloárů... | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Volební konference Věcí veřejných probíhá nejen bez exkluzivních hostů, kteří by jí dodali lesku, ale dokonce i bez koaličních partnerů.

Nikdo z nich nebyl ani pozván.

Jen pracujeme

"Pojali jsme to jako ryze pracovní konferenci," říká blízký poradce předsedy VV Jan Kubáček. "Proto jsme nezvali ani koaliční partnery, ani zástupce spřátelených stran ze zahraničí."

Pozdravy vládních partnerů přitom většinou patří ke koloritu stranických sjezdů, kongresů a konferencí. A na své ideové konferenci vloni hostily VV například Westona Staceyho z Americké obchodní komory nebo zástupce Hnutí Duha.

V případě konference VV je situace ovšem složitější.

"Při té atmosféře by mohlo být zábavné, kdyby se tu někdo z koaličních stran objevil," zažertoval si jeden z delegátů.

Ve vládě, mimo ni? A se Simkaničem?

V první - uzavřené - části konference totiž často zaznívalo, že VV se stávají jakýmsi otloukánkem koalice, že musí méně ustupovat a více "trvat na svých programových prioritách".

"Vláda není naší cílovou stanicí," prohlásil například poslanec Martin Vacek.

Právě o tom, zda setrvat ve vládě, nebo z ní úplně odejít a jak případně poté podporovat či nepodporovat vládu, "véčka" diskutují. Nepřítomnost koaličních partnerů je tedy pro ně žádoucí.

Přesto se známé tváře tu a tam objeví - například Michal Simkanič, předseda České pravice, proslulý tím, že kdysi během aféry kolem podivného financování bytu tehdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) odkoupil a hned poté spálil směnku, podle které měl Gross zaplatit 900 tisíc korun.

S novináři v kuloárech pak žertoval, že do Hradce Králové nikoho zničit nepřijel, jako to bylo v případě sociálně demoktratického politika. 

 

Právě se děje

Další zprávy