Je to koncept, konečné rozhodnutí o stíhání Babiše ještě nepadlo, říká mluvčí žalobců

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 9. 2019 11:06
Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala v rozhovoru pro Aktuálně.cz upozorňuje na to, že rozhodnutí dozorujícího státního zástupce v kauze Čapí hnízdo Jaroslava Šarocha je pouze konceptem. "Nelze zatím tvrdit, že státní zastupitelství stíhání zastavilo. Koncept dozorujícího státního zástupce byl předložen vedoucímu státního zastupitelství. Ten rozhodne," upozorňuje mluvčí Cimbala.
Kvůli možnému dotačnímu podvodu při budování farmy Čapí hnízdo je Andrej Babiš prvním premiérem, který je stíhaný během výkonu funkce (koláž).
Kvůli možnému dotačnímu podvodu při budování farmy Čapí hnízdo je Andrej Babiš prvním premiérem, který je stíhaný během výkonu funkce (koláž). | Foto: Denis Chripák

Na tvrzení, že bylo zastaveno trestní stíhání premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a dalších pěti obviněných v kauze Čapí hnízdo, je ještě brzy. Zatím je třeba stále čekat. To říká státní zástupce Aleš Cimbala, který jako mluvčí pražských městských žalobců má jediný oprávnění poskytovat v této věci informace.

Podle něj se zatím stalo jen to, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch vypracoval koncept, který předložil vedoucímu Městského státního zastupitelství v Praze Martinu Erazímovi.

"Pan vedoucí se s tímto konceptem seznámí a posoudí, zda rozhodnutí dozorujícího žalobce je dostatečně odůvodněné, důvodné a zákonné. Až na základě tohoto dojde k vydání rozhodnutí, které bude buď doručeno účastníkům nebo soudu podle daného typu rozhodnutí. Teprve potom se můžeme bavit, jestli bylo stíhání zastaveno, nebo byla podaná obžaloba," vysvětluje mluvčí. 

Opakovaně přitom označuje rozhodnutí dozorujícího žalobce Šarocha o zastavení stíhání za pouhý koncept a ne konečný dokument. "Jde skutečně o koncept, lidově to můžeme takto označovat, není to ještě definitivní rozhodnutí. Rozhodnutí je na vedoucím městského státního zastupitelství magistru Erazímovi. Jeho verze rozhodnutí se nemusí shodovat s konceptem pana doktora Šarocha," řekl Aktuálně.cz mluvčí Cimbala s tím, že až tato konečná verze bude rozeslána všem, kterých se týká.

Podle mluvčího není vyloučeno, že k zastavení nakonec nemusí dojít. "V rámci interního postupu se budou státní zástupci celou věcí zabývat a můžou ještě komunikovat o právním posouzení celé věci. Vedoucí městského státního zastupitelství může mít po nastudování spisu odlišný názor, než má dozorující státní zástupce," vysvětlil Cimbala.

"Vedoucí státní zástupce může dojít k závěru, že dozorující státní zástupce musí zdůvodnění více rozpracovat. Může mu také pokynem uložit, aby se zabýval odlišným právním názorem, s kterým se bude muset vypořádat," řekl mluvčí.

Na dotaz Aktuálně.cz, zda dozorující státní zástupce Šaroch navrhl zastavit stíhání premiéra a dalších osob, jak uvedl Deník N, Cimbala odpověděl, že je nepřesné mluvit v této chvíli o zastavení. "Žádné takové rozhodnutí zatím vydáno nebylo. Z toho nejde usoudit, že by bylo, nebo nebylo, trestní stíhání zastaveno. Protože ještě nic vydáno nebylo, takže nemůže být ani rozhodnuto," uvedl mluvčí.

Nicméně v oficiálním sdělení na webu městského státního zastupitelství použil termín "konečné rozhodnutí". "Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí ve věci v mediálním prostoru označované jako "kauza Čapí hnízdo", v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci," napsal mluvčí a dodal, že se s tímto rozhodnutím seznamuje vedoucí státní zástupce.

Žádná lhůta nyní není

Kdy tedy bude znát veřejnost konečné stanovisko městského státního zastupitelství v podobě rozhodnutí jeho šéfa Erazíma? "Žádná lhůta není, pan magistr Erazím ale přistupuje k těmto věcem bez zbytečného odkladu. Čas který si to vyžádá, bude časem k nastudování rozhodnutí dozorujícího žalobce, takže tomu bude odpovídat i rozsah tohoto rozhodnutí. Zároveň bude muset dostudovávat daný spisový materiál, aby věděl, zda rozhodnutí, které je konceptem navrženo, odpovídá stavu ze spisového materiálu. Zda je tedy zákonné a důvodné," sdělil mluvčí. 

Na "koncept" žalobce Šarocha už reagovala Unie státních zástupců, která chce po Šarochovi podrobné odůvodnění, proč svůj názor změnil. "Pokud dozorový státní zástupce, který kauzu zpracovával čtyři roky, shledal zahájení trestního stíhání důvodným, měl by vysvětlit, jaké okolnosti, zjištěné po jeho zahájení, jej vedly k vydání meritorního rozhodnut," požaduje unie.

Mimochodem, podle trestního řádu je teoreticky možné, že ani rozhodnutí vedoucího Městského zastupitelství v Praze Martina Erazíma nemusí být konečné. Napadnout ho může do tří měsíců po vydání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nyní však bude klíčové, jak rozhodne Erazím - muž, kterého do jeho funkce jmenoval v roce 2016 bývalý ministr spravedlnosti za ANO Robert Pelikán, který se později s hnutím názorově rozešel.

 

Právě se děje

Další zprávy