Konec šéfa VZP se blíží, vláda mění správní radu

Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
14. 11. 2012 14:07
Ve vedení VZP začalo velké zemětřesení
Marek Šnajdr.
Marek Šnajdr. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve správní radě největší tuzemské pojišťovny VZP nastalo zemětřesení: vláda ve středu schválila odvolání hned 7 zástupců státu a jmenování nových. Má to být předzvěst změn i v čele pojišťovny.

Ministr zdravotnictví ve vládě prosadil jmenování všech 10 členů jmenovaných vládou (kromě výměny 7 stávajících vláda obsadila i 3 už dříve uvolněná místa). Skončili tak i lidé naklonění stávajícímu předsedovi správní rady Marku Šnajdrovi a nahrazení lidmi ministra Hegera. Mezi nimi je např. i náměstek ministra Hegera Marek Ženíšek (TOP 09).

Změna tedy předznamenává i pád ředitele VZP Pavla Horáka. Skončila by tak doba, kdy duo Horák-Šnajdr neotřesitelně vládlo největší tuzemské zdravotní pojišťovně.

Jmenování nových členů odblokovala dohoda

Změny plánoval ministr Heger už delší dobu: o tom, že Šnajdr opustí křeslo šéfa správní rady a Horák místo ředitele, se mluví několik měsíců, ale nyní podle několika zdrojů Atkuálně.cz z rady pojišťovny a TOP 09 došlo k finální dohodě.

A to jen několik dní po volebním kongresu ODS, po kterém rebelující poslanci výrazně oslabili, a krátce poté se navíc trojice Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř vzdala poslaneckého mandátu.

Podle plánu, na kterém se vládní strany dohodly ve středu, dojde ke změnám ve VZP 26. listopadu, kdy se bude konat řádná správní rada.

Zdroje Aktuálně.cz se shodují, že když Horák se Šnajdrem na své funkce nerezignují, budou odvoláni. Zároveň tvrdí, že poté, co vláda na svém nejbližším jednání doplní radu o tři nové členy, získá tábor kolem ministra Leoše Hegera (TOP 09) potřebnou většinu.

Hledá se nástupce Šnajdra

Šnajdr je dlouhodobě označován za silného zákulisního hráče v českém zdravotnictví. Jenže nyní to trochu vypadá, že si svou pevnou pozicí není jistý ani on sám.

Když se ho redaktor Aktuálně.cz ptal na to, zda v čele správní rady zůstane, odpověděl: "Snad." 

Podle informací Aktuálně.cz ho však v čele správní rady zřejmě nahradí jeden z dvojice Marek Ženíšek - Jiří Skalický.

Ženíšek je prvním náměstkem ministra, a mohl by se tak stát prodlouženou rukou Leoše Hegera v pojišťovně. Skalický je poslancem za TOP 09 a členem rady, ale v poslední době se účastnil i několika porad vedení ministerstva, když se řešily problémy ve VZP.

To, že by se mohli stát Šnajdrovým nástupcem, ani jeden z nich na přímý dotaz Aktuálně.cz neodmítl. "Vyloučit nelze nic, ale myslím, že jsou lepší kandidáti," řekl Ženíšek. "V současné době to není aktuální," prohlásil Skalický.

Více k tomu ani jeden z nich říkat nechtěl. Situace by se měla definitivně vyjasnit tento týden, kdy se Ženíšek, který je také místopředsedou TOP 09, vrátí z USA.

Do čela VZP Nečasův rádce?

Kdo bude novým šéfem VZP, ale už tak jasné není. Již několik měsíců se v této souvislosti sice mluví o náměstkovi ministra Petru Noskovi. Ten ale mlčí a nereagoval ani na otázky Aktuálně.cz.

Podle Lidových novin by mohl stát v čele největší tuzemské pojišťovny bývalý plzeňský hejtman za ODS Petr Zimmermann, který dnes v oblasti zdravotnictví radí premiéru Petru Nečasovi.

Nečas v Brně a šepot z Hluboké. Podívejte se na fotky z kongresu ODS:

Zimmermann Aktuálně.cz přiznal, že se na něj v minulosti obrátili kvůli tomu, zda by se stal členem správní rady. O tom, že by mohl být ředitelem VZP, s ním prý nikdo nemluvil. 

"Potěší, když se mé jméno objeví ve váženějších souvislostech, ale zatím jsem v tomto směru s nikým nemluvil. Myslím si, že to není na programu dne," dodal Zimmermann.

Personální rošáda by mohla alespoň na čas uklidnit situaci mezi ministerstvem a VZP. Oba tábory totiž spolu nyní řešily hned několik sporů. A zatímco dříve se proti Hegerovi ostře vyjadřovali jen členové správní rady z řad opoziční ČSSD a KSČM, v poslední době se k nim přidala i ODS s ředitelem VZP Pavlem Horákem.

Měli by Marek Šnajdr a Pavel Horák skončit? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy