Konec poplatků pro děti a důchodce? ČSSD svolá schůzi

Martina Macková
4. 12. 2008 12:35
Koalice nemá vlastní návrh, socialisté počítají s lidovci
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje.
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté mají hotovou žádost o mimořádnou schůzi sněmovny, která by od nového roku zrušila regulační poplatky pro děti, důchodce a chudé rodiny.

Deníku Aktuálně.cz to řekl středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD). Ten je autorem návrhu, který již prošel zdravotním výborem, ale ke kterému jsou také další dvě verze od koaličních poslanců.

Na mimořádné schůzi - nebo spíš dvou - by se zákon měl urychleně schválit. Opozici se totiž nepodařilo novelu prosadit do návrhu programu řádné schůze sněmovny minulý týden. Opozice s pomocí rebelujících poslanců ODS tak nakonec i kvůli jiným bodům zablokovala její konání. Program se nepodařilo schválit.

Vyjednáváme s lidovci a zelenými

Rath říká, že jeho strana vyjednává s poslanci KDU-ČSL a Strany zelených o podpoře programu mimořádné schůze, o kterou požádají, a také o jejich hlasech pro novelu. "Předpokládáme, že nás v tom podpoří."

Čtyřicítku podpisů pro svolání schůze socialisté sesbírali včera. "Není to šťastné řešení, novela není dostatečně projednaná a je pravděpodobné, že se zákon bude muset za pár měsíců znovu měnit. Ale program schůze podpořím," řekl Aktuálně.cz lidovec Ludvík Hovorka.

Ludvík Hovorka
Ludvík Hovorka | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Je pravděpodobné, že nebude jediný, kdo ČSSD s přijetím novely pomůže. Podporu programu Aktuálně.cz potvrdila poslankyně Věra Jakubková (SZ). "Podpořím to i v důsledku toho, že ministři Strany zelených hlasují pro Julínkovy zákony přes nesouhlas odborníků své strany," řekla.

Nespokojená s tím, že vláda nesplnila svůj slib ohledně poplatků, je také Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

"Je to špatné, že koalice nepřijala vlastní návrh, když jsme to slíbili. Žádala jsem několikrát vedení strany, aby jednalo v koalici i s ČSSD o kompromisu, který by znamenal dlouhodobé řešení. Očekávám, že koalice začne co nejdříve jednat," řekla Aktuálně.cz.

Koalice slíbila, že od ledna nebudou u lékařů platit děti do 6 let. Návrh, který sepsalo ministerstvo Tomáše Julínka, ale vyvolal odpor lidovců, protože kromě výjimek obsahoval i další zásadní změny v systému zdravotnictví. "Do konce roku žádný zákon nepřijmeme, ale není to naše vina," hájí koalici Hovorka.

"Je to chyba ministra Julínka, který měl napsat malou jednoduchou novelu, a namísto toho předložil zcela jiný zákon. Doufám, že o tom v koalici budeme dál jednat," dodal Hovorka. Poplatky by koalice totiž chtěla změnit i v lékárnách, v rozhovoru pro Aktuálně.cz to řekl premiér Mirek Topolánek.

Tři poplatkové verze

Rathovu novelu, která by měla být hlavním bodem prosincové schůze, chce kromě Hovorky změnit i občanský demokrat Boris Šťastný. Oba podali už na začátku října pozměňovací návrhy na výboru pro zdravotnictví, ale ten nakonec nedal ani jedné z verzí své doporučení.

Zatímco Rath chce osvobodit od poplatků děti, důchodce a rodiny s minimálními příjmy, Hovorka by nechal důchodce platit za krátkodobější pobyt v nemocnici a chybějící poplatky navíc kompenzoval lékařům přes pojišťovny. Také by chtěl od chudých rodin potvrzení sociálních odborů o jejich příjmu.

Šťastný by osvobodil děti do 6 let, snížil roční poplatkový limit (z pěti tisíc korun na tři - pozn. red.) a zdravotnické zařízení, které by poplatky nevybíralo, by potrestal i rozvázáním smlouvy s pojišťovnou.

 

Právě se děje

Další zprávy