Konec Nečase a rozpustit sněmovnu, požaduje ČSSD

Tereza Šídlová
21. 12. 2012 16:24
Opozice také bude požadovat hlasování o důvěře
Šéf opozice Bohuslav Sobotka.
Šéf opozice Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté chtějí jednat s ODS a TOP 09 o rozpuštění sněmovny a upořádání nových voleb.

Podle šéfa nejsilnější opoziční strany Bohuslava Sobotky je krize Nečasova kabinetu kvůli vedení ministerstva obrany pokračováním vládní frašky.

"Jediným rozumným řešením jsou předčasné volby. Vláda Petra Nečase bude menšinová, a nebude tak dál schopná nic prosadit," uvedl Sobotka.

Podle něj není zřejmé, zda LIDEM jsou ve vládě, nebo v opozici. Premiér Nečas by tak měl podle ČSSD sám po svátcích požádat Poslaneckou sněmovnu o vyjádření důvěry. Pokud tak předseda vlády neučiní, hodlají sociální demokraté takové hlasování vyvolat. 

Hlasování o nedůvěře v Poslanecké sněmovně chtějí také Věci veřejné.

"Měl by nastat konec světa Petra Nečase," řekl v pátek předseda VV Radek John. Šéfka klubu véčkařských poslanců Kateřina Klasnová dodala, že Nečasův kabinet, ať už v jakémkoli složení, nedostane žádný z jedenácti hlasů VV. "Za to ručím," uvedla.

O ty podle ranního vyjádření nestojí ani premiér Nečas. Ten se naopak po vládním otřesu chce po svátcích vrátit k jednání se stranou LIDEM.

Odvolaná ministryně obrany Karolína Peake sice ve čtvrtek oznámila, že její ministři podají demisi k 10. lednu, v pátek už ale další jednání s premiérem nevyloučila. Peake zatím zůstává místopředsedkyní trojkoaliční vlády.

"Pokud s námi chce ODS mluvit, tak pouze za podmínky, že se tentokrát dozvíme opravdu celou představu o spolupráci, nikoli jen tu půlku, která se zrovna hodí panu premiérovi do krámu," napsala dnes v tiskovém prohlášení Karolína Peake.

Nečas ale mluví už i o variantě menšinové vlády. „Ale zatím jsme si vždy dokázali ve sněmovně zajistit potřebnou podporu minimálně 101 hlasů," řekl v pátek premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy