Konec ministra Víta Bárty, Nečas přijal jeho rezignaci

Martina Machová Ondřej Besperát, Kateřina Eliášová, Martina Machová
8. 4. 2011 17:05
Nic jiného jsem nečekal, bylo to naprosto nutné, komentoval Bártův konec Nečas
Foto: Jan Langer

Praha - Kabinet Petra Nečase dozná změn.

Faktický šéf Věcí Veřejných Vít Bárta se po sérii skandálů rozhodl nabídnout rezignaci na funkci ministra dopravy.

Jeho demisi premiér obratem přijal. Označil ji přitom za "naprosto nutnou".

"Před necelou hodinou jsem se spojil s Vítem Bártou, který mi řekl, že nabízí svou rezignaci. Okamžitě jsem ji přijal a doručím ji takto prezidentovi," řekl Petr Nečas. "Nic jiného jsem nepředpokládal a ani jiné řešení jsem neočekával a ani na vteřinu nepřipouštěl."

Nečas oznámil, že tímto změny nekončí; na jaře hodlá představit širší obměnu kabinetu. Zmínil se výslovně o tom, že by VV dál neměli mít v rukou strategický resort ministerstva vnitra.

O chystané rekonstrukci vlády jsme připravili samostatnou zprávu - naleznete ji zde.

Poslancem zůstává, na předsedu kandiduje

Bártu už dva poslanci z jeho strany obvinili, že je uplácel, aby si zajistil mlčenlivost. K tomu přinesl v pátek list MF Dnes informace o tři roky starém dokumentu, v němž si Bárta naplánoval, jak díky angažmá v politice zvýší vliv svého soukromého podnikání.

Sám Bárta však odmítá, že by to byly důvody, proč končí. Rezignaci podal proto, že nechce zatěžovat akceschopnost vlády v době reforem a poškozovat Věci veřejné. A: Potřebuje získat čas, aby se mohl očistit.

O křeslo stranického šéfa se na příštím sjezdu VV hodlá dál ucházet. Poslaneckého mandátu se nemíní vzdát.

John: Bárta se chce očistit, nového ministra vybereme

"Je to rozhodnutí Víta Bárty, aby se mohl nejdříve očistit," komentoval rezignaci šéf Věcí veřejných Radek John. "Potřebuje na to spoustu času, aby bod po bodu mohl vyvrátit, co se o něm píše za nesmysly."

Radek John:
Radek John: | Foto: Ludvík Hradilek

Ze zákulisních informací, které se redakci Aktuálně.cz podařilo nashromáždit, vyplývá, že Bárta zvažoval odchod od brzkého rána. Jde o řešení, jak zachovat projekt trojkoaliční vlády a zároveň politický vliv jeho politického dítěte - strany Věci veřejné.

Odchod Bártovi podle zdrojů Aktuálně.cz doporučili jak vysoce postavení straníci, tak lidé z jeho blízkého okolí. Tedy ti, komu Bárta věří a na které dá. Varovali jej, že pokud neskončí, hrozí rozpad klubu Věcí veřejných, a tím dost možná i vlády.

Bártovo místo by měl dočasně zastávat buď jeden z jeho náměstků, nebo se strana pokusí vygenerovat zcela novou tvář.

Druhá varianta je pravděpodobnější. "Budeme nominovat nového ministra dopravy, který by pokračoval v očistném procesu na ministerstvu," řekl Radek John.

Konec drolení Věcí veřejných? Vláda by bez nich padla

John se domnívá, že Bártovo adieu uklidní situaci ve Věcech veřejných.

Strana se ve čtvrtek začala drolit, kvůli Bártovi odešli, nebo byli odejiti Jaroslav Škárka, Kristýna Kočí a Stanislav Huml. Nespokojenců je přitom víc, nejčastěji se hovoří o šesti odpadlících.

Bez Věci veřejných by ovšem vláda nepřežila. Zbývající koaliční strany ODS a TOP 09 mají ve sněmovně dohromady 94 hlasy a dalších sedm k těsné a vratké většině by hledaly jenom stěží.

Možná i proto se zatím k aférám VV vyjadřovali koaliční politici smířlivě. Například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se vrátil ze zahraničí, reagoval bonmotem: "Myslel jsem, že po týdnu na cestách přistanu v Kbelích a přistál jsem očividně v Bohnicích," řekl Aktuálně.cz.

Jeho stranický kolega a šéf sněmovní frakce TOP 09 - Starostové Petr Gazdík později prohlásil, že situace není odchodem Bárty vyřešená. "Vítáme odstoupení Bárty, to ale neznamená, že je vše vysvětleno," řekl ČTK.

Večer se má kvůli pátečnímu překotnému vývoji sejít K9.

Místo Kristýny Kočí poslancům VV povládne Karolina Peake

Poslanci VV od rána situaci ve straně řešili, i oni navrhovali obměnu v Nečasově vládě. Zvolili si také novou předsedkyni klubu. Místo Kristýny Kočí, která byla ze strany ve čtvrtek v noci vyloučena za neloajálnost, poslance nově povede poslankyně Karolina Peake.

V pátek se nadto k těm, kteří mají stranické diktatury dost, přidala karlovarská poslankyně Jana Suchá. Nepřišla na klub poslanců, místo toho jela domů. "Chci si v klidu srovnat věci v hlavě. Jako právník vidím drobné nuance, které mi nesedí. Nevím, kdo má pravdu," řekla Suchá Aktuálně.cz k údajnému uplácení ve straně.

Nelíbila se jí ani rychlost, s jakou se strana zbavila rebelujících poslanců Škárky a Kočí. "Takové kroky by se měly dělat až podle výsledků šetření. Takhle dáváme vzkaz voličům ve smyslu: raději úplatky neoznamujte, nebo dostanete přes prsty," komentovala čtvrteční večerní jednání rady a klubu VV.

Ze strany ani z poslaneckého klubu VV však zatím vystupovat nechce.

K odchodu se zatím nechystají ani poslanci z SNK-ED, kteří se do sněmovny dostali na společných kandidátkách s Věcmi veřejnými.

"Dostal jsem včera dvě sms v duchu, abychom opustili klub. Nepřichází to ale v úvahu," řekl Aktuálně.cz poslanec Josef Novotný. Podle něj se jeho domovská partaj chce jen zviditelnit. Krize, kterou VV nyní procházejí, podle něj stranu naopak sceluje.

 

Právě se děje

Další zprávy