Konec Kaplického v Praze. Radní ho stvrdí ve čtvrtek

Kateřina Eliášová
9. 12. 2008 17:48
Knihovna nestihla získat stavební povolení, zastupitelé jí neprodlouží termín
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Definitivní konec Kaplického knihovny na Letné nastane ve čtvrtek. To zasedají pražští zastupitelé, kteří mají osud této stavby v rukou.

Knihovna měla podle dohod, na kterých se zastupitelé usnesli, dodat do konce roku stavební povolení. Ale nestihla to, a částečně i kvůli nechuti pražských politiků blob na Letné postavit.

Zastupitelé mají ve čtvrtek poslední šanci revokovat usnesení z března roku 2006, které podmínku dodat povolení do konce roku 2008 zmiňuje.

Jak zjistil deník Aktuálně.cz, na pražském magistrátu se o tom jednat nebude. "Na programu jednání skutečně žádný bod ke Kaplického knihovně nemáme a je téměř jisté, že změnu usnesení nikdo nenavrhne," potvrdil Aktuálně.cz pražský zastupitel a novopečený 1. místopředseda ODS David Vodrážka.

"Nezabývala se tím ani rada města," doplnil ho pražský radní a poslanec Jiří Janeček.

Příliš vysoký chrchel

Vodrážka nazval už dříve Kaplického návrh "chrchlem". "Nemám nic proti stavbě knihovny, na můj vkus je budova navržená Kaplickým ale příliš vysoká," řekl dnes Aktuálně.cz.

Před časem navrhoval umístit novou budovu Národní knihovny do Stodůlek, jimž starostuje.

Knihovna zatím nechce skutečnost, že se blob na Letné ve čtvrtek stane oficiálně minulostí, komentovat. Chce počkat až na definitivní rozhodnutí zastupitelů.

Bývalého šéfa knihovny Vlastimila Ježka, který stál u zrodu vyjednávání o Kaplického návrhu a stavbě nové budovy, to nepřekvapuje. "Postoj hlavního města Prahy je jasný už rok. Překvapilo by mě, kdyby někdo zvedl ruku a řekl, že by tu lhůtu bylo třeba prodloužit," řekl dnes.

Ježek: Magistrát porušil dohody

Už v březnu před dvěma lety se zastupitelé usnesli, že s knihovnou uzavřou smlouvu o smlouvě budoucí; to se mělo stát do měsíce od tohoto usnesení. Krokem číslo dvě mělo být knihovnou předložené stavební povolení a poté doložení financování stavby.

Obé měl magistrát obdržet do konce roku. Protože ale pražská radnice dosud nesplnila slib a nepodepsala smlouvu o smlouvě budoucí, nemohla knihovna zadat projektové práce a poté zajistit stavební povolení.

"De facto není na co navazovat. Magistrát nenaplnil toto usnesení. Není tedy jasné, odkdy by se měly ty lhůty počítat," upřesnil Ježek.

"Stavební povolení můžu dělat na konkrétní pozemky, které mi říkají 'pane', nebo musím mít souhlas majitele pozemku, že na tom můžu projektovat," vysvětlil ředitel provozu a správy knihovny Martin Vácha.

 

Právě se děje

Další zprávy