Končící Mejstřík uspěl. Velký Pátek jde dál

Martina Macková
30. 10. 2008 15:45
Česko by se mohlo dočkat tří velikonočních svátků
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Končící senátor Martin Mejstřík na své poslední schůzi v Senátu uspěl s návrhem, že by se v Česku měl kromě Velikonočního pondělí slavit také Velký Pátek a Zelený čtvrtek.

Senátoři souhlasili, aby byl zákon o těchto nových svátcích projednán ve výborech, kde se zákonem budou dál zabývat.

Stejné svátky mají lidé například v Norsku a v Dánsku.

Pro návrh zákona nakonec hlasovalo z 55 přítomných senátorů 42. Proti bylo 5 zákonodárců a 8 se zdrželo hlasování. Kromě části senátorů ODS jej podpořili senátoři ze všech zbývajících klubů.

Mejstřík se o změnu českých státních svátků pokoušel už několikrát, nikdy neuspěl. Poslanci naposled loni zamítli jeho návrh zákona, aby nebyl Mezinárodní den žen významným dnem.

Další senátoři totiž k jeho návrhu přidali námět zrušit také Den rodin a Den vzdělanosti. Navíc se postavili za to, aby se prvomájový Svátek práce přejmenoval na Svátek jara a práce.

Velikonoční volno Česko nepoloží

Argumentuje tím, že Česko dnes má jen dvanáct státních svátků, což je spíše méně, než mají ostatní evropské země, a navíc nemá svátky pohyblivé, takže pokud vyjdou na víkendové dny, lidé vlastně volno nemají.

#

I dnes přes všeobecný souhlas někteří senátoři projevili obavy, zda další den volna neohrozí českou ekonomiku.

„Já jsem v minulosti býval podnikatelem a nedovedu si představit, co to udělá s malými podniky, které počítají s každým pracovním dnem. Když se podíváte na ten celý týden, zaměstnanci si ještě vezmou tři dny dovolenou a bude to celý týden výpadku výroby v malých podnicích," řekl například Tomáš Grulich z ODS.

„Vím o spoustě zemí, kde tento svátek je zasvěcený a nezaznamenal jsem tam obzvláštní úpadek řemesla či drobných nebo středních podnikatelů. Jak známo, když je to v celé zemi, tak to vlastně nezmění stav konkurence. Když tedy celkový stav svátků v porovnání se sousedními zeměmi, je zhruba stejný, tak to také v ex post opravdu nedělá velký rozdíl," míní senátor a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ).

„Jsem hluboce přesvědčena o tom, že je to svátek, který, doufám, nepůjde zkomercionalizovat. A v podstatě tyto dny jsou i dny školních prázdnin. Jestliže tedy ctíme rodinu jako jakousi hodnotu, tak bychom měli umožnit, aby tyto dny volna děti strávily se svými rodiči," řekla Alena Gajdůšková (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy