Komunisté si nevěří, že dají všichni hlas Bobošíkové

Kateřina Eliášová
14. 2. 2008 14:11
Dnes oficiálně představili svoji kandidátku
Je dobrá, ale uvidíme.
Je dobrá, ale uvidíme. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kandidátka komunistů do prezidentské volby Jana Bobošíková nemá jisté, že ji podpoří všech devětadvacet komunistických volitelů v parlamentu.

Komunisté dnes Bobošíkovou oficiálně představili, ale na přímé otázky, zda může počítat s jejich stoprocentní podporou, odpovídali vyhýbavě.

"Je to předčasné," řekl například předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik ve stejné věci místo odpovědi odkázal na večerní jednání poslaneckého klubu.

Komunisté mají tři volitele v senátu a 26 volitelů ve sněmovně. Kandidaturu Bobošíkové podepsalo 17 z nich.

Devět hlasů, které zbývají, by mohlo pomoci Janu Švejnarovi k postupu do druhého kola volby. Kováčik však odmítl, že by takto komunisté rozdělili síly mezi vlastní kandidátku a Švejnara, pro kterého minulý týden v prvních dvou kolech zvedli ruku.

"Je to zcela náhodné číslo, nijak symbolické," řekl na sedmnáct podpisů Kováčik.

Předseda Filip ho podpořil: "Když jsme hlasovali o kandidatuře, ne všichni volitelé byli pro. Ale čtyři z těch, co se zdrželi, nakonec kandidaturu podepsali," řekl a jako příklad uvedl poslynkyně Ostrou a Bajerovou.

Přečtěte si analýzu: KSČM hrozí pověst kazisvětů ve Švejnarově táboře

Trocha počtů

Do druhého kola postoupí kandidát, který získá v každé komoře parlamentu větší počet hlasů. 

Je pravděpodobné, že Václav Klaus bude mít ve sněmovně nejméně 92 hlasů jako v minulé volbě (81 z ODS, 9 ze strany lidové a dva takzvané přeběhlíky). Jana Švejnara by mohlo ve veřejné volbě volit 72 poslanců ČSSD a šest zelených. Kdyby se přidali ještě čtyři lidovci, potřeboval by od komunistů nejméně jedenáct hlasů.

V Senátu téměř jistě postoupí do druhého kola Václav Klaus. Jeho ODS disponuje 41 hlasy mez i 81 senátory.

Jana Bobošíková dnes jasně deklarovala, že až do zahájení samotné volby prezidenta neodstoupí. Není ale stále vyloučeno, že komunisté její kandidaturu mohou ještě stáhnout. Pokud by Bobošíková přeci jen bojovala o hlasy, jistě by se nedostala do druhého kola a tím pádem by do druhého kola postoupil v obou komorách pouze Václav Klaus.

To si ale část komunistických zákonodárců nepřeje. I o tom dnes budou večer mluvit na mimořádném zasedání klubu.

Variantou tedy je Janu Bobošíkovou stáhnout a v prvním kole hlasovat pro Švejnara. Opakoval by se tak ale scénář z páteční volby.

 

 

Právě se děje

Další zprávy