Komunisté: Radar by měla schválit ústavní většina

Hana Pražáková
5. 10. 2008 14:30
Podle dosavadního výkladu stačí 101 hlasů, ne 120
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komunisté chtějí, aby o umístění americké protiraketové základny v Brdech rozhodla ústavní většina. V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekl předseda strany Vojtěch Filip.

Pro přijetí smluv by tak muselo hlasovat nejméně 120 poslanců. Podle dosavadních výkladů ústavy by stačila jen nadpoloviční většina všech poslanců a senátorů.

"Ústava České republiky nezná pojem, který by umožňoval trvale umístit cizí vojenskou základnu na území Česka. A protože to v ústavě není, chceme, aby se hlasovalo ústavní většinou. Pokud tento návrh neprojde, budeme dále zpochybňovat takto uzavřenou smlouvu," řekl v diskusním pořadu Filip.

Dodal, že komunisté by v případě, že by smlouva o radaru neprošla ústavní většinou, podali stížnost k ústavnímu soudu.

Místopředseda vlády Alexander Vondra ale trvá na tom, že ke schválení smlouvy stačí jen nadpoloviční většina hlasů.

"Ke stížnosti má KSČM právo. Vláda ale nemá důvod svá stanoviska měnit. U všech právních rozborů, které máme k dispozici, stačí ke shodě v parlamentu 101 hlasů," řekl Vondra, podle něhož chce komunistická strana vytáhnout Česko z bezpečnostní sféry Západu.

Sněmovna má smlouvy o radaru projednávat v prvním čtení na schůzi v úterý 21. října. Není vyloučeno, že do konce října bude smlouvy schvalovat také Senát.

 

Právě se děje

Další zprávy