Komunisté pomůžou vládě, při hlasování o nedůvěře se zdrží

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 5. 2015 10:36
Mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě se uskuteční příští úterý. Předseda KSČM uvedl, že nechce, aby se k vládě vrátila ODS a TOP 09. Proto se při hlasování zdrží.
Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda Vojtěch Filip.
Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda Vojtěch Filip. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Komunisté se při chystaném úterním hlasování o nedůvěře vládě proti kabinetu nepostaví. Při hlasování se zdrží. Ve Sněmovně to v pátek řekl komunistický předseda Vojtěch Filip, podle něhož KSČM nechce, aby se k vládě vrátila ODS a TOP 09. Vládní koalice by hlasování o nedůvěře měla bez problémů přestát.

Předseda Poslanecké sněmovny už dostal arch s padesáti podpisy opozičních poslanců nutnými ke svolání mimořádné schůze dolní komory parlamentu. Vyslovit vládě nedůvěru chtějí opoziční ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit kvůli středečnímu hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení jejich daňového zvýhodnění. Podle opozice tak jde vláda na ruku vicepremiérovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a dopouští se korupce. Babiš je majitelem Agrofertu, jenž se na výrobě biopaliv podílí.

Komunisté ale úsilí trojice stran nepodpoří. Filip uvedl, že jako nejsilnější opoziční strana sice komunisté hodnotí činnost vlády kriticky, ale ne černobíle. Ocenil, že byl kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců schopen odstranit největší problémy předchozích vlád, například odstranit poplatky ve zdravotnictví nebo zvýšit minimální mzdu.

I z toho důvodu se komunisté při hlasování zdrží. Filip řekl, že se tak strana zachová s "největší pravděpodobností", pokud se do té doby nestane nic jiného. Hlasování o nedůvěře vládě, které mají komunisté za plácnutí do vody ze strany pravicové opozice, se uskuteční pravděpodobně v úterý.

Mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě se uskuteční v úterý 26. května od 14 hodin. K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů ve Sněmovně, trojice opozičních stran jich má ale jen 52. Vládní koalice disponuje pohodlnou většinou 111 hlasů a hlasování by měla bez problémů přestát.

 

Právě se děje

Další zprávy