Komunisté jsou ochotni jednat o vládě s ANO i SPD. Trvají ale na domluveném programovém kompromisu

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 4. 2018 18:31
Zástupci KSČM prezidentovi potvrdili, že jsou připraveni na jednání ve formátu, který Babišovi navrhl. "Slíbili jsme, že přijdeme na jednání. Jaký bude výsledek, je samozřejmě otázka toho, jak to dopadne," řekl Filip.
Předseda KSČM se sešel s hlavou státu na zámku v Lánech. | Video: DVTV

Lány - Komunisté jsou ochotni jednat o vládní spolupráci kromě ANO i s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je pro ně ale důležité, aby byl dodržen kompromis, který KSČM dojednala se sociální demokracií.

Předseda komunistů Vojtěch Filip a poslanec Alexander Černý (KSČM) to dnes řekli prezidentovi Miloši Zemanovi na jednání v Lánech. Novinářům to Filip oznámil po skončení jednání. Vyjednávání o vládě s KSČM a SPD doporučil šéfovi ANO a premiérovi v demisi Andreji Babišovi prezident na úterním večerním jednání.

Filip řekl, že je Zeman informoval o úterní schůzce s Babišem a potvrdil, že i nadále plánuje jmenovat Babiše premiérem i podruhé.

Zástupci KSČM naopak prezidentovi potvrdili, že jsou připraveni na jednání ve formátu, který Babišovi navrhl. "Slíbili jsme, že přijdeme na jednání. Jaký bude výsledek, je samozřejmě otázka toho, jak to dopadne," řekl Filip. Dodal, že pro komunisty je důležité, aby programový kompromis dohodnutý s ČSSD byl dodržen.

Filip poznamenal, že pro KSČM je důležitá otázka referenda a setrvává na svých sedmi zásadních bodech. Mezi nimi je čtyřletý plán na růst minimální mzdy, otázka důchodů a jejich valorizace, ochrana přírodních zdrojů nebo otázka ochrany vod. "Trvá naše stanovisko, že KSČM do vlády nevstupuje," řekl. K personálním otázkám řekl, že požadavkem komunistů je, aby lidé nominovaní do vlády garantovali, že budou jednat takovým způsobem, aby programový kompromis byl naplněn.

Filip také řekl, že se neshodli se Zemanem na otázce účasti české armády v zahraničních misích. Zatímco komunisté chtějí nejprve řešit otázky bezpečnosti v Česku, prezident je zastáncem misí, protože je přesvědčen o tom, že hrozba islámských radikálů v zahraničí se týká i bezpečnosti ČR.

Komunisté měli podporovat menšinovou vládu hnutí ANO, kterou Babiš domlouval se sociální demokracií. Jednání ale na konci minulého týdne zkrachovala. Babiš po úterní schůzce se Zemanem řekl, že mu prezident doporučil pokračovat v jednáních o vládě s SPD a komunisty. S předsedou SPD Tomiem Okamurou se Zeman sejde v Lánech ve čtvrtek odpoledne.

Babiš chce další postup probrat s nejvyššími orgány hnutí, tedy s výborem a předsednictvem ANO. Část poslanců ANO se vyslovila proti spolupráci s SPD. Opozice je přesvědčena, že koalice ANO, KSČM a SPD již ve Sněmovně fakticky funguje při důležitých hlasováních.

Zeman se příští týden setká i s lídry dalších stran, mluvit se chystá s předsedou ODS Petrem Fialou, lidovců Pavlem Bělobrádkem a Pirátů Ivanem Bartošem.

 

Právě se děje

Další zprávy