Komunista Filip nabízí hlasy pro Hrad. Zeman se líbí

Martina Machová Martina Machová
20. 5. 2012 11:30
Staronový vůdce komunistů Filip: KSČM je jako parník, ostré obraty by ji potopily

Liberec - Českým komunistům další čtyři roky povládne Vojtěch Filip, který v sobotu krátce před půlnocí obhájil funkci předsedy.

A to přes to, že radikální křídlo KSČM po celý první den volebního sjezdu, na kterém si strana volí nové vedení, tepalo svého lídra, že vede stranu od prohry k prohře. Filip nakonec dostal od straníků "za uši" jen tím, že jej nezvolili v prvním kole a musel podstoupit konečný rozstřel se zástupcem "stalinistického" křídla Stanislavem Grospičem.

Krátce po zvolení přiznal, že je vidět, že jsou straníci čím dál náročnější, nicméně z rozhovoru, který proběhl krátce po jeho zvolení, vyplývá, že politika KSČM zůstane spíše neměnná.

A.cz: V debatě na sjezdu zaznívala kritika vašeho současného stylu vedení partaje a obecně politiky KSČM. Odrazí se dál ve vašem řízení strany, směrem k veřejnosti nebo v práci ve sněmovně?

Nejsem avanturista, nepředbíhám dobu, ale myslím, že se ani nezpožďuji. Někteří lidé jsou nespokojeni, že vše jde pomalu, neuvědomují si ale,  že každá strana je jako superzaoceánský parník a ostré zatáčky vedou k převrácení lodi. Pomalý chod je vždycky kritizovatelný.

A.cz: Komunisté si nově volí všechny místopředsedy, prozradíte, koho byste chtěl do týmu?

Někteří kandidáti, které jsem považoval za velmi vhodné do budoucna, jako perspektivní funkcionáře KSČM, neprošli prvním kolem, i když třeba o málo hlasů.

V tomto ohledu chci jednat s oběma kandidáty na předsedu - Martinem Juroškou a Stanislavem Grospičem -, samozřejmě budu jednat s Miroslavou Vostrou, aby obhajovala post místopředsedkyně pro ekonomiku, a pokud jde o odborné zázemí, tam bude ještě tvrdší rozstřel, než byl o funkci předsedy.

Třešně jako symbol českých komunistů.
Třešně jako symbol českých komunistů. | Foto: Jan Langer

A.cz: Díky výzkumům veřejného mínění, které vám předpovídají vysoké preference, je stále častějším tématem v sociální demokracii možná povolební spolupráce s ČSSD. Například ve formě podpory menšinové vlády. Šli byste do takového projektu?

To je neustálý tlak na KSČM, aby se podřídila. KSČM je suverénní politická strana a po tom, co se odehrává v české společnosti, zejména na té korupční scéně, tak KSČM nebude nikomu vyplňovat bianko šek. Bude mít velké nároky, s kým chce a s kým nechce spolupracovat.

Neusilujeme za každou cenu být ve vládě, jsme připraveni být ve vládě národní shody, jsme připraveni na to, že budeme v situaci, kdy budeme povinováni české společnosti ke stabilizaci situace, a tedy podpořit třeba i jednobarevnou vládu.

V každém případě ale budeme mít nároky, aby komunistická strana unesla tu zodpovědnost. Tedy aby měla dostatek kontrolních mechanismů, že nebude pokračovat taková situace, která tu je dnes.

A.cz: ČSSD současně říká ono pomyslné "ale", a to je například zahraniční politika. Dá se předpokládat, že by v tomto ohledu u vás došlo k posunu směrem k jejich představám? Třeba i zde na sjezdu.

Pokud jsem sledoval diskusi k hlavním zprávám, nepředpokládám, že by KSČM slevila ze svých zahraničněpolitických pozic. Předpokládám, že to bude jablko sváru při vyjednávání s jakoukoli vládou České republiky.

A.cz: Vaše konkurence na levici si v sobotu zvolila, koho chce kandidovat na prezidenta. Může být diskuse o tom, koho pošlete na Hrad vy, otevřena i na sjezdu a dovedl byste si přestavit Jiřího Dienstbiera třeba i jako společného kandidáta?

Je to kandidát stranický, s námi se o tom nikdo nebavil. To podle mne omezuje možnosti jak sociálnědemokratického kandidáta, tak kandidáta jiných politických stran. Jsme přesvědčeni, že kandidáta, kterého bychom předkládali, bychom diskutovali v širším spektru minimálně občanských iniciativ.

A.cz: Kdy se rozhodne komunistická strana, jak s volbou prezidenta naloží?

Vnímal jsem diskusi těsně před sjezdem, zde to zaznělo teprve jednou. Sjezd v podstatě uloží vedení, aby začal jednat o široce přijatelném kandidátovi, který by měl být zástupcem levicových pozic v České republice.

A.cz: Může to být i Miloš Zeman?

Teď nevylučuji žádné jméno, také nemůžu nic takového potvrdit. Myslím, že Miloš Zeman je přeci jen osobností sociálnědemokratického charakteru a je to také kandidát stranický. Předpokládám ale, že i o něm může být diskuse.

A.cz: Myslíte, že bude stát o vaši podporu?

Těžko bude říkat, že stojí o naši podporu, ale určitě bude jeho tým bojovat o to, abychom nepostavili vlastního kandidáta. Jemu by to ubralo procento hlasů, které by náš kandidát získal. A to pro druhé kolo prezidentské volby bude velmi významné.

 

Právě se děje

Další zprávy