Komu poslat sociální dávky? Úřad už má potřebná data

Eliška Bártová Eliška Bártová
6. 1. 2014 5:30
Společnost Fujitsu dočasně umožnila ministerstvu stáhnout data ze zakázaného systému.
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Firma Fujitsu Technology Solutions, která na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu na počátku roku vypnula systém pro vyplácení sociálních dávek, jej opět dočasně spustila. Umožnila tak ministerstvu práce a sociálních věcí přístup k aktuálním datům o sociálních dávkách.

Vyplývá to z informací online deníku Aktuálně.cz. Podle důvěryhodného zdroje firma ministerstvu dočasně umožnila přístup k datům v pátek v poledne. Ministerstvo, respektive Úřad práce ČR, nyní může stahovat údaje za listopad a prosinec až do pondělní 13. hodiny, kdy proběhne jednání mezi právníky obou stran.

Informaci o dočasném spuštění systému potvrdilo také ministerstvo. „Ano, je to pravda," řekl jeho mluvčí Petr Sulek. „Od pátku dochází k plynulému přenosu zálohových dat z takzvaného cloudu, provozovaného společností Fujitsu, do informačních systémů ministerstva," dodal.

Jde o data potřebná k vyplácení dávek v nezaměstnanosti, dávek v hmotné nouzi, pro zdravotně postižené a příspěvek na péči.

Zákaz systému od Drábka a Šišky

Problém s vyplácením sociálních dávek nastal na přelomu roku, kdy nabylo právní moci rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ten ministerstvu zakázal plnění smlouvy s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou bez standardního výběrového řízení uzavřeli bývalý ministr Jaromír Drábek a jeho první náměstek Vladimír Šiška.

Firma na základě tohoto verdiktu systém potřebný pro výplatu dávek vypnula. Zároveň se obrátila na Krajský soud v Brně s tím, aby zákaz používání jejích systémů odložil. Není jisté, zda dočasným obnovením provozu - byť jen kvůli přenesení dat do starého systému - nyní nedošlo k porušení zákazu od antimonopolního úřadu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí o možných problémech s vyplácením dávek vědělo již od loňského února, kdy antimonopolní úřad vynesl první verdikt týkající se této zakázky.

V něm konstatoval, že ministerstva (rozhodnutí se týká také resortu vnitra) chybovala při tendru, a udělil každému půlmilionovou pokutu s tím, že ministerstvo práce musí zakázku „vysoutěžit".

I starý systém byl bez soutěže

Resort vedený ministrem Františkem Koníčkem se loni rozhodl, že situaci vyřeší uzavřením smlouvy se společností Vítkovice IT Solutions, tedy se subdodavatelem Fujitsu, a to pouze na základě jednacího řízení bez uveřejnění. Tento postup však firma Fujitsu napadla a podala žádost o prozkoumání k antimonopolnímu úřadu.

Podle mluvčího resortu Petra Sulka za této situace bude ministerstvo zatím využívat služeb původního dodavatele IT systému firmy OK Systém - právě do něj budou nahrána aktuální data. Ministerstvo využije rámcové smlouvy uzavřené s touto společností a za rok jí vyplatí zhruba 180 milionů korun.

Firma Fujitsu však tento postup na pondělním jednání právníků podle dobře informovaného zdroje napadne. Poukazuje totiž na skutečnost, že tato rámcová smlouva nevzešla z řádné soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy