Kompromis o platech. Stát soudcům doplatí 1,2 miliardy

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 6. 2. 2015 18:29
Zástupci vlády a justice po společném jednání přišli s návrhem, díky kterému by stát nemusel doplácet soudcům a žalobcům až pět miliard za uplynulé tři roky.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vstřícným gestem z obou stran skončilo páteční jednání na ministerstvu spravedlnosti o platech soudců a státních zástupců. Pokud kompromis projde i na pondělním jednání vlády, stát doplatí soudcům a státním zástupcům, kteří na dohodu přistoupí, zhruba 1,2 miliardy korun.

Závěr dvouapůlhodinové schůzky je takový, že zástupci justice ustoupí od podávání žalob a zapomenou na doplacení platů za uplynulé tři roky, stát jim doplatí jen rozdíl oproti platové základně, který byl zaviněn používáním špatného statistického údaje.

"Soudci, státní zástupci v podstatě zapomenou na doplatek platů, co se týče trojnásobného koeficientu, stát na druhou stranu by doplatil rozdíl v platové základně," přiblížil dohodu na tiskové konferenci nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

"Přestože soudci nezavinili, jsou připraveni vzdát se části svých nároků, aby zůstala zachována důvěra v jejich rozhodování. Vyzývám všechny své kolegy, aby si uvědomili, co je je ve hře," apeloval na soudce předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Zástupci justice opakovaně připomněli, že suma, které se vzdávají, je mnohem větší, než ta, jakou by jim stát podle dohody měl doplatit. Zároveň však opakovaně ocenili přístup vlády a zejména ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). "Myslím si, že jsme poprvé dospěli k závěru, že s justicí se jedná," pochvaloval si nový předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Válková věří, že usnesení, které se bude formulovat o víkendu, vláda na svém pondělním zasedání přijme. Důležité slovo však podle ní bude mít ministr financí a její stranický šéf Andrej Babiš. Ministerstvo totiž ve svých rezervách dostatečné prostředky nemá.

Ústavní stížnost nebyla v pátek na stole

Doposud se přitom zdálo, že jedinou cestou z ošemetné situace, kdy podle Válkové by v nejčernějším scénáři stát zaplatil až šest miliard korun, bylo podání ústavní stížnosti. Tu však mohl jako účastník řízení podat pouze předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa, který se pátečního jednání rovněž účastnil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve vyjádřil přesvědčení, že existuje rozpor mezi nynějším verdiktem Nejvyššího soudu a dřívějším nálezem Ústavního soudu. Dokonce pověřil Válkovou, aby Jirsu k podání stížnosti vyzvala. Nakonec se však více než 40 zástupců vlády a justice této variantě vůbec nevěnovalo.

Přesto je však možné, že vláda svým usnesením Jirsu k podání stížnosti přece jen vyzve. Podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera by totiž došlo k jasnému konstatování, jak soudy mají do budoucna postupovat.

 

Právě se děje

Další zprávy