Komise: Zneužití rozvědky je selháním jednotlivců

ČTK ČTK, Jakub Novák
18. 6. 2013 15:00
Podle člena armádní rozvědky Jana Vidíma došlo i k selhání kontrolního mechanismu
Vlastimil Picek.
Vlastimil Picek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství stojí za zneužitím rozvědky ke sledování manželky odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) selhání jednotlivců.

Ke kauze přispělo i selhání kontroly činnosti armádní rozvědky, uvedla komise po zasedání.

Podle jejího člena poslance Jana Vidíma (ODS) bude patrně nutné provést změny v zákoně o Vojenském zpravodajství.

Na jednání komise dorazil do Poslanecké sněmovny ministr obrany Vlastimil Picek spolu s nynějším šéfem Vojenského zpravodajství Rostislavem Pilcem.

"Stálá komise na základě informace podané panem ministrem a panem generálem Pilcem konstatuje, že v případě nezákonného sledování osob Vojenským zpravodajstvím v letech 2012 až 2013 došlo k selhání jednotlivců," řekla novinářům členka komise Ivana Řápková (ODS).

Vidím upozornil, že jednání komise podléhá utajení. "Ale z toho, co říkali (Picek a Pilc), nám jednoznačně vyplývá, že se skutečně jednalo jak o selhání jednotlivce, tak o selhání vnitřního kontrolního mechanismu. Čili tam je zapotřebí najít hlídače, který hlídá hlídače," uvedl Vidím.

"Je nezbytné změnit zákonnou úpravu pro činnost vnitřní kontroly vojenského zpravodajství ze strany naší komise," doplňuje ho další člen komise Petr Hulinský (ČSSD).

Podle členů kontrolního orgánu je třeba změnit zákonnou úpravu pro činnost vnitřní kontroly armádní rozvědky. "Patrně to bude muset být v zákoně o Vojenském zpravodajství. Přímo v tom speciálním zákoně pro tuto službu," upřesnil Vidím.

"Pokud ale jde o selhání jednotlivců, tak je taková situace neřešitelná. Nicméně je možné do zákona o vojenském zpravodajství dát možnost parlamentní kontroly tak, aby se některé věci nechaly kontrolovat," dodává Hulinský.

Činnost vojenské zpravodajské služby totiž podle současné zákonné úpravy kontroluje pouze stálá sněmovní komise.

"Ty nástroje, které k tomu máme, jsou uvedeny v zákoně o Vojenském zpravodajství a samozřejmě nejsou nijak velké," řekl novinářům Vidím. Zpravodajské služby v ČR podle něj nejsou příliš veřejností kontrolovány.

Vojenské zpravodajství podle policie zneužila šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, když nechala sledovat ženu odstupujícího premiéra.

Policie kvůli případu zadržela a dala do vazby Nagyovou a bývalého šéfa vojenské rozvědky Ondreje Páleníka. Kvůli případu byl obviněn i dosavadní velitel zpravodajské služby Milan Kovanda, který se přiznal, čímž se vyhnul vazbě.

Picek Kovandu postavil mimo službu do doby, než o případu rozhodne soud. Vojenské zpravodajství do té doby vede Pilc.

 

Právě se děje

Další zprávy