Komise pro Opencard podá trestní oznámení na žalobkyni kauzy

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
18. 11. 2014 13:43
Poslanci se v závěrečné zprávě usnesli, že podají trestní oznámení na státní zástupkyni Dagmar Máchovou a vyšetřovatele.
Foto: ČTK

Praha - Vyšetřovací komise pro Opencard dospěla k názoru, že při vyšetřování případu pochybila jak státní zástupkyně Dagmar Máchová, tak vyšetřovatelé. Předsedu komise Bronislava Schwarze (ANO) proto poslanci pověřili podáním trestních oznámení.

Důvodem je údajné zneužití pravomoci při dozoru, respektive vyšetřování. "Komise především porovnávala postup odpovědných orgánů ve srovnání s trestním oznámením zastupitelky Jany Ryšlinkové," přiblížil jeden z členů komise Ivan Gabal (KDU-ČSL), z čeho poslanci vycházeli.

Máchová podle komise pochybila v tom smyslu, že trestní oznámení, které bylo obsáhlé, rozdělila na několik dílčích kauz. Ty pak postupně odkládala až na dvě, z nichž jedna skončila zatím nepravomocným rozsudkem nad pěticí bývalých úředníků. "Oznámení doktorky Ryšlinkové bylo takto znehodnoceno a nebylo vůbec vyšetřováno," dodal Daniel Korte (TOP 09).

"Popisovalo podvod, který podle námi zjištěných důkazů byl přiveden na magistrát, a nikdo se jím bohužel nezabýval. Nikdo ale neřešil, kdo za ten podvod může, jestli se znal s politiky nebo vedoucími odborů na magistrátu," podotkl k tomu Schwarz.

Vyměňte Máchovou, vyzvali už dříve poslanci Zemana

S žalobkyní z pražského městského státního zastupitelství přitom měli členové v pořadí sedmnácté vyšetřovací komise problém už v červnu. Během výslechu s nimi totiž Máchová příliš nespolupracovala.  "Já jsem pochopil, že vy nemáte zájem vyšetřovat korupci v této zemi," řekl jí tehdy Gabal.

Poslanci se kvůli výslechu Máchové obrátili i na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby ji z případu stáhl. Máchová se však bránila tím, že poslancům řekla vše, k čemu byla zbavena mlčenlivosti. Zeman nakonec žádosti komise nevyhověl a věc předal nadřízené Máchové, která ji smetla ze stolu.

Podle Gabala by závěry komise mohly být využity i při práci na finální podobě zákona o státním zastupitelství, protože se ukázaly systémové nedostatky. "Pokud nedojde ke změně, tak mi dovolte nepříjemnou prognózu, že stávající i nově zvolená rada je reálně ohrožena tím, že ji potká osud, který potkal radu primátora Svobody," domnívá se poslanec.

Několikastránkový dokument, ve kterém je celkem 21 bodů, kde poslanci na základě výslechů a dokumentů shledali pochybení, nejdříve projedná Sněmovna na plénu, možná už na nejbližší schůzi, tedy 2. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy