Komise pro BIS zve dva premiéry. Topolánek odmítl

Domácí Domácí
3. 4. 2012 15:47
Sněmovní komise pro kontrolu BIS si oba premiéry pozvala na své příští jednání
Petr Nečas a Mirek Topolánek.
Petr Nečas a Mirek Topolánek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Současný premiér Petr Nečas i jeho předchůdce Mirek Topolánek se kvůli únikům odposlechů lobbisty Janouška zřejmě znovu potkají na půdě Poslanecké sněmovny.

Sněmovní komise pro kontrolu BIS si je totiž oba pozvala na své příští jednání, oznámil její předseda Richard Dolejš (ČSSD).

Nečase si komise podle Dolejše pozvala jako člověka, který je odpovědný za koordinaci činnosti tajných služeb. Měl by mít možnost se k věci vyjádřit, uvedl.

Topolánka chtějí vyslechnout kvůli jeho tvrzení v médiích o tom, že prý z BIS nedostával úplné informace. Expremiér se tak vyjádřil v souvislosti s odposlechy telefonátů Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Lang podle Dolejše Topolánkova slova odmítl.

Expremiér ale pozvání následně odmítl. "Všechno, co jsem k tomu chtěl říct, jsem již řekl v tisku. Nemám zájem, není to pro mě ani důvěryhodný, ani reprezentativní orgán speciálně pro práci s utajovanými skutečnostmi," citoval Topolánka server Novinky.cz.

Janouškovy kontakty se ale týkají i současných vrcholných politiků - členů Nečasovy vlády. Jak zjistil deník Insider, telefonický kontakt lobbista udržoval mimo jiné i s nynějšími ministry Petrem Bendlem a Tomášem Chalupou.
 
Vyplývá to z výpisů z Janouškova mobilního telefonu, které deník získal. Jde o data ze září a října 2007.

Členy sněmovní komise zajímaly i hovory mezi Janouškem a důstojníkem BIS. Šéf služby Lang tvrdí, že pokud ke kontaktům došlo, byly pod kontrolou a předem schváleny. Komise chce dokumenty, které by jeho tvrzení doložily, řekl Dolejš. Lang úterní jednání komise nekomentoval.

Týdeník Euro v pátek na internetu a v pondělí v tištěném vydání zveřejnil přepis odposlechu ze setkání mezi Janouškem a důstojníkem služby z roku 2007. Na webu, kde dal k dispozici i nahrávku, nejprve nedopatřením prohodil jména aktérů dialogu.

 

Právě se děje

Další zprávy