Komise k OKD by se měla věnovat i době před rokem 2004, požaduje ČSSD. Pošle do ní Zaorálka

ČTK ČTK
12. 12. 2017 13:03
Vznik komise k OKD iniciovali piráti. Pro svůj záměr získali devět desítek podpisů z různých stran, sociální demokraté na seznamu chyběli.
Končící ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.
Končící ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. | Foto: Economia

Praha - Sociální demokraté podpoří ve sněmovně vznik vyšetřovací komise k privatizaci těžební firmy OKD a vyšlou do ní končícího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Požadovat budou, aby se komise soustředila i na ztrátu státní majority ve firmě před rokem 2004. Novinářům to řekla místopředsedkyně sněmovní frakce ČSSD Kateřina Valachová.

Terčem kritiky bývá kvůli údajně nevýhodné privatizaci OKD tehdejší ministr financí, končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výtky odmítá, vláda podle něj OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

Piráti, kteří získali pro vznik komise dostatek hlasů, by ji chtěli ustavit do Vánoc. Má podle nich prověřit privatizaci černouhelné společnosti, závěry by měla předložit do deseti měsíců od svého vzniku. Každá sněmovní strana by v komisi měla mít jednoho člena. Piráti pro svůj záměr získali devět desítek podpisů z různých sněmovních stran, sociální demokraté na seznamu chyběli.

Komise by měla prověřit převod akcií OKD do vlastnictví jiných osob a také okolnosti, za jakých stát snížil svůj podíl ve firmě, a tím pádem přišel o možnost kontrolovat firmu. Komise má také prověřit prodej minoritního podílu státu a následné plnění závazků nabyvatele akcií. Má též prošetřit činnost státních orgánů a osob, které za majetkové operace při privatizaci odpovídaly.

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, a tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou (vlastní také vydavatelství Economia a.s., pod které spadá i Aktuálně.cz, pozn. red.). Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Privatizaci OKD řeší soud, u něhož čelí obžalobě znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti. Na lavici obžalovaných dále sedí dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku. Sobotka vystupuje v procesu jako svědek.

 

Právě se děje

Další zprávy