Komise k církvím zvolena. Je v ní také kritik Tlustý

Martina Macková
24. 6. 2008 17:00
Vyrovnání s církvemi budou řešit i poslanci KSČM
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Složení komise, která by měla do konce roku přezkoumat, jaký majetek a kolik peněz má stát zaplatit církvím za komunisty zabavený majetek po roce 1948, je jasné.

V komisi, kterou prosadila opozice a rebelové z ODS, zasednou například Marek Benda, Vlastimil Tlustý nebo Džamila Stehlíková.

V komisi jsou také komunisté, i když proti jejich zástupcům protestovali zástupci České biskupské konference i Ekumenické rady církví.

Námitka je jasná - komunisté roku 2008 budou řešit navracení majetku, které církvím zabrali komunisté poválečné doby. 

 

Infobox

Kdo zasedne v komisi?

  • ODS - Vlastimil Tlustý, David Kafka, František Laudát, Marek Benda
  • ČSSD - Bohuslav Sobotka, Vítězslav Jandák, Richard Dolejš, Michal Hašek
  • KSČM - Vladimír Koníček, Milan Bičík
  • KDU-ČSL - Jan Kasal
  • Zelení - Džamila Stehlíková

Čtěte také: Církve: KSČM v komisi o vyrovnání? Nemožné

Nic jsme neukradli

KSČM nominovala do komise dva poslance, Milana Bičíka a Vladimíra Koníčka. O tom, že by své zástupce k řešení církevní odluky od státu nevyslala ani neuvažuje.

"Jsme standardní součástí demokratických struktur, kam byla jako strana zvolena. Nikdo z nás, ani Bičík, Koníček, ani Filip nebo Kováčik žádný církevní majetek neukradl. Patříme do komise, jsme součástí zákonodárného sboru," řekl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

S tím souhlasí i předseda klubu ČSSD Michal Hašek. "I když se to někomu nelíbí, KSČM je součástí parlamentních stran a toto je parlamentní komise," řekl.

Své výhrady ale neskrývají koaliční strany. "Nesouhlasím s účastí KSČM, nehlasoval jsem ani pro vznik komise. Ale nebudu kvůli tomu nějak protestovat, bojovat nebo držet hladovku," řekl Aktuálně.cz šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

"KSČM je sice součástí sněmovny, ale mám problém s tím, že bude součástí řešení problému, který se jí týká. Takových situací je bohužel více," míní bývalá předsedkyně klubu zelených Kateřina Jacques.

"Oni přesně vědí, o čem je toto jednání. Pokud by se chtěli zachovat tak, že vyslyší hlas církví, tak to udělají," soudí šéf klubu lidovců Pavel Severa.

Šest měsíců na práci

V komisi zasednou čtyři poslanci ODS, čtyři sociální demokraté dva komunisté a po jednom poslanci KDU-ČSL a Strany zelených.

Podle odhlasovaného usnesení by měla mít celých šest měsíců čas na to, aby přezkoumala již napsaný a dohodnutý obsah zákona, ve kterém je řečeno, jak se stát vyrovná se sedmnácti církvemi a náboženskými společnostmi.

Pavel Kováčik (vlevo) a Vladimír Koníček (na středu) a komunistická debata.
Pavel Kováčik (vlevo) a Vladimír Koníček (na středu) a komunistická debata. | Foto: Ludvík Hradilek

"Agenda nebude jednoduchá. Ta doba se využije," míní Kováčik. Hlasovala jsem pro zkrácení lhůty na její práci, ale neprošlo to. Je to dlouhá doba," míní Jacques.

"Nevidím důvod, proč by komise měla jednat až do konce roku. Její práce nesouvisí se zákonem. Mělo se jednat o výhradách ve druhém čtení. Ještě jsme nejednali o taktice, jak v komisi pracovat," říká Tluchoř.

"Nemáme dost hlasů na to, abychom s tím něco udělali, když tři koaliční poslanci hlasují s opozicí. Budeme v komisi jednat tak, aby se její práce co nejdříve někam posunula," dodal Severa. 

 

Právě se děje

Další zprávy