Komando ČEZ? Chceme jasná pravidla, tvrdí poslanci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 2. 2010 17:01
Kritizovanými úderkami NTZ se zabývali i zákonodárci
Foto: NTZ

Praha - Má mít energetický gigant ČEZ vymahačské komando vycvičené jako úderná vojenská jednotka? Tato otázka se dnes dostala i na jednání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

Problém černých odběrů poslancům během neveřejného pracovního oběda na výjezdním zasedání v Mostě vysvětloval ředitel divize Distribuce ČEZ Jiří Kudrnáč.

Závěr? Poslanci doporučili Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby sjednotilo pravidla, jak postupovat proti černým odběratelům energií. Měla by se týkat všech distributorů.

Aubrecht: Nedělejme ze zlodějů Jánošíky

Předseda výboru Oldřich Vojíř (ODS) poté pro Aktuálně.cz připustil, že i kdyby zásahy komanda ČEZ byla právně v pořádku, eticky nikoliv. "Postup nebyl nejšťastnější," prohlásil opatrně. "Ta pravidla ukážou, jestli by měl ČEZ mít nový tým nebo by ho neměl mít vůbec."

Trochu jinak než Vojíř se na to dívá poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht: "Mým hrdinou není Jánošík. A my teď děláme Jánošíky z lidí, kteří okrádají velkou firmu." Na námitku, že nejde o to chránit zloděje, ale o to, jakým způsobem se komando chovalo, dodal: "Každý si přece může nechat předělat elektroměřič na hranu pozemku, aby byl přístupný."

Ministerstvo už na změně pracuje

Poslanci se ale se svým voláním po sjednocení pravidel zřejmě vlamují do otevřených dveří. Ministerstvo průmyslu už před jejich výzvou kontaktovalo Energetický regulační úřad, špičky policie i úřad ombudsmana. A začne pravidla připravovat. "Schůzka bude v řádu dnů," řekl mluvčí ministerstva Pavel Vlček s tím, že termín se ještě upřesní.

Samotné ministerstvo ale přitom s žádnou pevnou pozicí, jak postupovat proti černým odběratelům, na schůzku nepůjde. "Jdeme tam diskutovat. Chceme zjistit, co nám legislativa umožňuje," prohlásil Vlček.

Celá kauza se otevřela před několika týdny, kdy na veřejnost pronikla šokující videa z některých zásahů tohoto komanda. ČEZ jeho existenci, a to i ústy generálního ředitele Martina Romana, zpočátku hájil, pak pod tlakem dalších zveřejněných informací z týmu některé jeho členy stáhl.

 

Právě se děje

Další zprávy