Kolik evropských peněz Česko zachrání? Rozhodne září

Jakub Novák
18. 8. 2013 16:30
Ministerstvo pro místní rozvoj chce získat větší kontrolu nad penězi pro regiony.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na začátku července vypadala bilance Česka ve vztahu k čerpání peněz z evropských fondů - navzdory zklidnění a zlepšení celé situace - hrozivě. K zmíněnému datu se totiž podařilo vyčerpat pouhou třetinu z celkového objemu peněz, které může Česko z Bruselu celkem získat.

A zatímco se v několika málo programech daří peníze úspěšně čerpat, převažuje výrazná část, kde se limity čerpání nenaplňují.

Možnost, jak tuto nerovnost napravit, nabízí přesunutí části prostředků z hůře čerpajících programů do těch lepších. O finální podobě toho, jak by takové přesuny měly vypadat, rozhodne kabinet Jiřího Rusnoka na svém zasedání na začátku září.

Aktuálně.cz to řekl ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Během následujícího týdne by podle něj měla proběhnout schůzka zástupců řídících orgánů jednotlivých operačních programů - včetně těch regionálních - na níž by se měla začít formovat finální podoba přesunů peněz mezi programy. Jasno by o nich mělo být do konce srpna.

"V září potom pojedeme do Bruselu vyjednávat o celém balíku změn," říká k tomu ministr.

Více peněz pro dopravu

Doposud byly českou stranou schváleny dvě realokace, přičemž obě počítají s přesměrováním peněz do OP Doprava - v prvním případě jde o často zmiňovanou realokaci financí nevyčerpaných z OP Životní prostředí a v druhém potom o OP Technická pomoc.

Navzdory tomu, že od zmíněného posílení OP Doprava, od něhož si mnozí slibují například otevření možnosti spolufinancování prodloužení pražského metra, je Lukl k těmto přáním skeptický.

"Evropská komise se k investicím v Praze - ať už jde o metro nebo čističku - příliš kladně nestaví. Ptají se, kolik občanů EU to využije a kde je ona zmíněná koheze," konstatuje ministr s tím, že o budoucnosti těchto projektů rozhodnou teprve další jednání.

Ministerstvo versus kraje?

Kromě problémů s financováním současného programovacího období řeší ministerstvo pro místní rozvoj též otázku podoby toho následujícího. Zásadní otázkou nastavení příštího programovacího období bude podoba regionálních programů.

Je totiž téměř jisté, že současná podoba, kdy existuje sedm takzvaných "regionálních operačních programů", se zcela zásadně změní. Ministerstvo pro místní rozvoj by nad penězi směřujícími do regionů mělo získat mnohem větší kontrolu a vliv, než tomu bylo doposud.

A kraje se tomu pochopitelně brání, takže jednání mezi nimi a Luklovým úřadem příliš jednoduchá nejsou.

"Regionální rady by neexistovaly, ale nebráníme se tomu, aby část lidí z nich mohlo působit i ve schvalovacím orgánu zřizovaném ministerstvem," říká Lukl.

Podle něj by výsledné řešení mohlo vypadat tak, že kraje by dostaly určité balíky peněz určené například na projekty ve školství, dopravě či zdravotnictví. Projekty, které by žádaly o podporu, by procházely schvalováním a kontrolou na ministerstvu pro místní rozvoj, namísto současných regionálních rad jednotlivých operačních programů.

 

Právě se děje

Další zprávy