Kolik berou senátoři? Dozvíte se to za 28 tisíc korun

Martina Machová Martina Machová
28. 2. 2011 5:00
Kancelář Senátu tak vyúčtovala žádost o informace, kolik dostávají zákonodárci k platu
Senátoři na první schůzi po loňských volbách. Přehled, kolik berou, si nechají jejich úředníci nemravně zaplatit
Senátoři na první schůzi po loňských volbách. Přehled, kolik berou, si nechají jejich úředníci nemravně zaplatit | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Chcete znát skutečné příjmy senátorů? Můžete to mít, ale sami si nejdřív připravte peněženku.

Za informace, v jaké míře a v jaké výši užívají senátoři takzvané náhrady za cestovné, asistenty, kanceláře a bydlení, které berou vedle svého platu, si totiž kancelář Senátu účtuje desetitisíce.

Deník Aktuálně.cz zná přesnou částku. Data o náhradách za posledních šest let (jedno volební období horní komory) mu senát vyúčtoval na 27 840 korun.

Kdyby o něco takového žádal kdokoli z voličů, byla by to pro většinu těžko zaplatitelná částka. Aktuální průměrná mzda v České republice činí 23 665 korun.

Nesmysl, řekl autor zákona

Experti zabývající se dostupností úředních údajů míní, že jde o případ obstrukce zákona o svobodném přístupu k informacím. Jejich pobouření je o to větší, že se ho dopouští právě horní parlamentní komora.

"Výše požadované částky je nesmyslná," uvedl autor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

"Je to přehnané," přidává někdejší místopředseda České národní rady a politolog Václav Žák. "Zprvu to dělaly úřady, když zákon o přístupu informací začal platit. Bránily se právě takovými hausnumery. Pak to utichlo, nechápu, z jakého důvodu se Senát k něčemu podobnému vrací," dodává.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blogy Václava Žáka na Aktuálně.cz

Návod na obstrukci

Jak vysvětlují skoro třicetitisícovou cenu v Senátu?

Od počátku tvrdí, že dohledat informace, kolik peněz senátorům každý měsíc posílají, je náročné.

"Musíme jít do faktur zpětně za 6 let. Bude to složité," varoval někdejší mluvčí Senátu Petr Kostka, už když ho redakce Aktuálně.cz loni na podzim o údaje požádala. "Cena bude účtována podle toho, kolik bylo skutečně vynaloženo pracovních hodin za vypracování informace," uvedl a odhadl, že požadovaná dáta budou úředníci horní komory hledat zhruba 76 hodin.

První nástřel ceny za informace tak 26 448 korun, ale nakonec prý úředníkům trval přehled senátorských náhrad 80 hodin a kancelář Senátu poslala fakturu na zmíněných 27 840 korun.

Patnáct listů s barvičkami

Deník Aktuálně.cz nakonec za uvedenou částku dostal informace na patnácti listech. Senátoři na nich byly odlišeni barvami - podle toho, kdy byli zvoleni. Senát se totiž pravidelně po třetinách obměňuje po dvou letech.

A když redakce Aktuálně.cz zažádala také o informace v digitální podobě, ani po několika dnech urgování nic nedostala.

Stejně jsme zprvu neuspěli s žádostí o přesnější rozpis prací, které si horní komora nechala zaplatit. Tedy - abychom například mohli rozšifrovat, kolik hodin zabralo úředníkům vyhledávání informací, nebo zda byly některé přístupné elektronicky.

Až později Senát dodal doplňující informace. Doba potřebná k vyhledání informací byla prý vyšší než účtovaných 80 hodin. Do výsledné částky si Senát naúčtoval ruční hledání v archívech, kde sbíral informace za období 2005 až 2006. Zpoplatněno bylo však i hledání v elektronických databázích.

"Kontrola věcná, číselná a logická vypracovaných přehledů včetně grafické úpravy zpoplatněny nebyly," dodala současná senátní mluvčí Pavlína Heřmánková, která výše citovaného Petra Kostku v mezidobí ve funkci nahradila.

Nemravnost nade vše

Zmíněné vysvětlení úředníků horní komory však obhájce práva na informace vůbec nepřesvědčilo. Částka, kterou Senát žádá je podle nich nemravná.

"Domnívám, že instituce jako je komora parlamentu by měla poskytovat tento typ informací, tedy výši veřejných prostředků vydaných jednotlivými senátory, rutinně a zcela bez požadování nějakých úhrad," míní Oldřich Kužílek.

Žádost o informace podaná Aktuálně.cz totiž podle něho ukazuje, že Senát buď nemá přehled, kam peníze z veřejných rozpočtů putují, nebo jde o záměrnou obstrukci.

Draze placený úředník

Oldřich Kužílek pak našel ještě další nesrovnalosti.

Podle nařízení vlády vztahujícího se k zákonu o svobodném přístupu informací, mohou úřady vyžadovat zaplacení jen za mimořádně náročné vyhledávání.

"Povinný subjekt stanoví v sazebníku hodinové sazby odvozené z nákladů na platy, případně mzdy a z ostatních osobních nákladů spojených s mimořádně rozsáhlým vyhledáním informací," píše se v dokumentu.

Senát si za takové vyhledávání účtuje 348 korun za hodinu. Znamenalo by to, že celkový plat člověka, který údaje vyhledával je měsíčně 55,7 tisíc korun. (pozn. red. Aktuálně.cz počítá s měsíčním úvazkem 160 hodin).

Podle kanceláře Senátu se na vyhledávání údajů podílelo pět úředníků. Jaký mají plat, to senát rovněž nesdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy